Fick fortkörningsböter från Italien – tjugo år senare

NYHETER

Åke Berglund från Härnösand fick böter för fortkörning på sin traktor i Italien. Trots att han inte varit där på tjugo år och heller aldrig kört traktor i landet, skriver Allehanda.

– Det var roligt först men nu känns det väldigt suspekt, säger Åke Berglund.

För ungefär en vecka sedan fick Åke Berglund ett rekommenderat brev från Italien. Det visade sig innehålla en fortkörningsbot.

– Det stod att jag skulle betala böter för fortkörning på en väg i Santo Spirito i Florens i augusti 2016. Jag som inte har varit där på tjugo år.

Vägen har en hastighetsgräns på 50 kilometer i timmen och Åke skulle enligt boten har kört fem kilometer för fort med sin Volvo/Bolinder-Munktell. Men till saken hör den att Åkes traktor bara går i 35 km/h och Italien har han inte besökt på tjugo år. Dessutom hade han inte med sig traktorn då.

– Jag använder bara traktorn i skogen. Utanför gården har jag nästan aldrig använt den, jag har ju snökedjorna på året om.

”Skulle kunna vara en bluff”

Åke har försökt komma underfund med om boten är ett missförstånd eller om det är en bluff.

– Det skulle ju kunna vara en bluff och att det är någon som tjänar in pengar på det här. Jag tycker att det hela ser märkligt ut, det står inte riktigt vart jag ska betala in pengarna och det finns inte direkt någon underskrift. Inte ens ett bildbevis.

Åke tänker inte betala böter för någonting han inte är skyldig till. Men för att boten inte ska följa efter honom i framtiden har han anmält händelsen till polisen.

– Om jag betalar boten inom fem dagar kommer summan reduceras med trettio procent. Det är ungefär 500 kronor det rör sig om. Men ju längre jag väntar desto mer stiger priset. Jag tänker inte betala för någonting jag inte är skyldig till.

”Vill komma i kontakt med andra”

Till en början tyckte Åke att det var lite halvlustigt och snudd på roligt, men nu börjar hans humör sjunka.

– Det var roligt först men nu känns det väldigt suspekt. Jag har fått många kommentarer och folk tycker att det är en väldigt rolig historia. Men man blir ju lite skeptisk, säger han och skrattar.

– Jag hoppas på att jag kan komma i kontakt med andra människor som varit med om liknande händelser. Man vet ju inte, det är klart att man blir lite rådvill.

ARTIKELN HANDLAR OM