Kryddan satte eld på födelsedagsbarnet

NYHETER

Födelsedagsfirandet slutade i lågor för danske Nicolai Schack Andersen, 25, när vännernas kanel-skämt spårade ur, skriver Tv Syd.

Foto: Tv Syd/Montage
Kanelspexet slutade i lågor för danske Nicolai Schack Andersen.

I Sverige förknippas kanel kanske främst med julgröt, men i Danmark är det tradition att kasta det bruna pulvret på den som fyller 25 år. För Nicolai Schack Andersen, 25, höll det kryddiga spexet dock på att sluta riktigt illa.

Kanelen tog eld

I vanliga fall brukar det handla om mindre mängder krydda i påsar, men Nicolais vänner hade slagit på stort. De hade nämligen även fyllt konfettikanoner med kanel. När dessa utlöstes uppstod gnistor som fick kanelen att antändas.

– Allt var som det skulle, men så fick en av konfettikanonerna fatt i kanelen runt omkring mig och så tog det fart, säger han till Tv Syd.

Elden blossade upp med full kraft. På bilder från händelsen kan man se hur Nicolai uppslukas av elden och förvandlas till en levande fackla.

Tur i oturen

Nicolai hade dock tur i oturen: innan vännerna hällde kanelen på honom hade de även dränkt in honom i vatten för att kryddan skulle fastna bättre. Vattnet hindrade nu elden från att få fäste i hans kläder. Lågorna kunde därför släckas relativt snabbt av Nicolais bror som snabbt kastade sig över honom.

– Jag hade fått vatten hällt över mig för att kanelen skulle klistra sig fast. Det var tur, för det gjorde att elden inte fick fäste i mig, säger Nicolai.

Därför klarade han sig relativt lindrigt undan, med bränt hår och brännskador endast på benen.

Efteråt hade feststämningen dock dämpats något. Vid födelsedagsmiddagen satt vännerna tysta, och resten av kvällen spenderade Nicolas med benen i kallvatten. Han har ett råd till andra 25-årsfirande danskar angående kanel-traditionen:

– Lämna konfettibomberna utanför det här. Låt bli att ta det till det extrema, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Danmark