Nya uppgifter: Nordkoreas robot gick sönder i luften

NYHETER

Nordkoreas senaste robot har kapacitet att nå större delen av USA, enligt källor inom amerikanska myndigheter.

Samtidigt säger en expert att roboten verkar ha gått sönder i luften.

–Troligen har den gått i bitar, säger missilexperten Michael Elleman.

Det var strax innan midnatt på fredagen, japansk tid, som Nordkorea återigen avfyrade en interkontinental ballistisk robot – ICBM.

Roboten, som bedöms har kapacitet att nå större delen av USA enligt källor inom amerikanska myndigheter, flög cirka 1 000 kilometer i cirka 45 minuter långt innan den slog ner slå ner i Japanska sjön.

Uppskjutning var landets andra test av en långdistansrobot den här månaden och roboten bedöms ha varit ännu kraftfullare än den som sköts upp den 4 juli och beräknas ha haft en teoretisk kapacitet att nå städer som Los Angeles, Denver, och Chicago.

– Baserat på nuvarande data hade dagens robot lätt kunnat nå den amerikanska västkusten och en rad amerikanska städer, säger robotexperten David Wright till BNO News.

”Troligtvis gått i bitar i luften”

Samtidigt har frågan om uppskjutningen var helt lyckad väckts.

På en video från en väderkamera i norra Japan ser det ut som att roboten har gått sönder i luften, enligt Michael Elleman, expert vid tankesmedjan International Institute for Strategic Studies (IISS).

– Troligen har den gått i bitar.

Uppgifterna om att Nordkorea kommer behöver utföra fler tester innan en robot felfritt kan bära en kärnstridsspets tillbaka in i atmosfären stöds av flera andra, både amerikansk och sydkoreanska experter.

Nya robottest att vänta

Men det uppenbara misslyckandet innebär med största sannolikhet att Nordkorea kommer att utföra fler robottester framöver för att säkerställa att den kommer kunna träffa sitt avsedda mål förklarar experterna.

Bedömningen är dock att Nordkoreas diktatorn Kim Jong-Un vill utveckla en robot som kan bära en kärnvapenstridsspets i syfte att avskräcka andra länder från att attackera landet – och inte primärt för att attackera USA eller andra länder.

Nordkorea: Kraftig varning mot USA

Det motsäger sig dock rapporterna inifrån det stängda landet som sent på fredagsnatten bekräftade uppskjutningen. Enligt den nordkoreanske ledaren, som i vanlig ordning övervakade testet, ska det uppfattas som en ”kraftig varning” riktad mot USA och att Nordkoreas vapenprogram är en ovärderlig tillgång som inte kommer att tas tillbaka. 

Enligt AFP ska Jung-un även meddelat att det amerikanska fastlandet nu är inom räckhåll efter senaste missiltestet.

Även oberoende amerikanska experter har sagt att roboten skulle kunna flyga så långt som till städerna Denver och Chicago i USA. Möjligen skulle den även kunna nå ända till New York, enligt expertbedömningar.

Pentagon: Räknas som en långdistansrobot

Amerikansk militär avstår från att kommentera uppgifterna om den förmodade räckvidden, uppgifter som kommer från två högt uppsatta källor inom den amerikanska underrättelsetjänsten, enligt Reuters.

– Detaljerna i vår bedömning är hemligstämplade, säger Pentagons talesperson Jeff Davis på en pressträff.

Davis bekräftar däremot att Pentagon bedömer att roboten hamnar precis inom gränsen för vad som räknas som en långdistansrobot.

ARTIKELN HANDLAR OM