Tidigare morddömd åtalas för mordet på Gert

NYHETER

2007 mördade mannen i 35-årsåldern sin granne med 34 knivhugg.

Nu misstänks han ha mördat igen.

Tillsammans med en småbarnsmamma i 30-årsåldern åtalas han för mordet på 43-åriga Gert Lindgren.

Kvinnan tog först på sig hela skulden själv – medan mannen misstänks ha gömt undan bevis.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Gert Lindgren, 43, hittades död i sin lägenhet den 13 mars.

Den 13 mars klockan 18.37 larmade småbarnsmamman i 30-årsåldern SOS och berättade att Gert Lindgren låg död i en lägenhet i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun.

Kvinnan erkände först att det var hon som mördat honom och hon greps av polis på platsen. En timme innan kvinnan larmade polisen skrev hon ett meddelande till en bekant och bad honom om pengar:

”Måste dra dra, har gjort något jävligt dumt”, skrev hon enligt förundersökningen.

Ytterligare en månad senare greps ett par misstänkta för inblandning i mordet, en kvinna i 40-årsåldern samt en man 35-årsåldern. Mannen är sedan tidigare dömd för ett knivmord i Vivalla år 2007, då han enligt domen från 2008 mördade sin granne med 34 knivhugg. Han dömdes då till tio års fängelse.

”Alldeles för snäll”

Gert Lindgrens mamma Aleidy Dahlberg berättar att trion hade fått bo hemma hos hennes son efter att de blivit bostadslösa.

– Han var alldeles för snäll som lät dem bo där, säger Aleidy Dahlberg.

Aleidy Dahlberg berättar att hon flera gånger efter mordet på hennes son sett den sedan tidigare morddömde mannen och kvinnan i 40-årsåldern på stan. De har sagt till henne att de inte varit involverade i mordet – men hon har inte trott dem.

– De sa att de hade gått därifrån innan det hände, säger Aleidy Dahlberg.

Släpat honom till badrummet

Enligt åtalet har trion befunnit sig i lägenheten tillsammans med Gert Lindgren och han ska ha strypts till döds. Enligt förundersökningen så har småbarnsmamman i 30-årsåldern samt den morddömde mannen i 35-årsåldern efter mordet släpat Gert från vardagsrummet till badrummet där de lämnat honom.

– Ja han säger åt mig å hjälpa honom å flytta kroppen. Så jag gör de ifrån vardagsrummet till toaletten, säger småbarnsmamman i polisförhör.

Småbarnsmamman som först erkände mordet har sedan tagit tillbaka sitt erkännande.

– Jag har en sak som jag vill tillägga och jag vet att jag har sagt innan att det var jag som mördade honom och att det var med självförsvar, men det var inte jag, säger kvinnan i polisförhör.

Hon påstår att det var av rädsla som hon tog på sig mordet.

– Hon har lämnat en förklaring till varför hon erkänt. Hon har sagt att hon var tillsagd av mannen i 35-årsåldern att göra det och att hon inte vågade något annat, säger åklagaren Anders Persson.

Har inte hittat något motiv

Något motiv till mordet har inte åklagaren kunnat se.

– Det är högst oklart och det kan man bara spekulera i. Någon form av ogillande finns det men det är lite olika bud, inget som går att säga med säkerhet. Någonting har man retat upp sig på, säger Anders Persson.

Efter mordet misstänks mannen i 35-årsåldern tillsammans med kvinnan i 40-årsåldern ha undanröjt bevis genom att göra sig av med Gerts telefon och handskar ifrån lägenheten.

Nu åtalas småbarnsmamman och den sedan tidigare dömda mördaren för mord alternativt medhjälp till mord och kvinnan i 40-årsåldern för skyddande av brottsling.

Den 16 augusti kommer rättegången att inledas.

Mannen i 35-årsåldern förnekar brott men erkänner att han har hjälpt till att flytta kroppen. Också småbarnsmamman erkänner att hon hjälpt till att flytta kroppen men förnekar också mord. Kvinnan i 40-årsåldern har inte angett någon inställning till brottsmisstanken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott