Två gripna för intrång på skyddsobjekt

NYHETER

Två män har anhållits misstänkta för grovt olaga intrång efter att under en längre tid ha fotograferat skyddsobjekt.

Männen greps av tungt beväpnad polis från Nationella insatsstyrkan.

– Polisen hade omringat bostaden, två poliser hissade ner sig från taket och man krossade sönder alla fönsterrutor för att ta sig in, säger ett vittne om gripandet.

1 av 2 | Foto: Läsarbild
Polisen krossade rutorna till lägenheten och gick in.

Gripandet skedde i Stockholmsförorten Vällingby under onsdagsförmiddagen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Männen har under en längre tid fotograferat så kallade skyddsobjekt och spridit på sociala medier.

– Vi har bedrivit ett utredningsarbete hos Säkerhetspolisen och det har lett till en punkt där man kan genomföra de här gripanden, men detaljerna kring hur länge och på vilket sätt kan jag inte uttala mig om, säger Simon Bynert, presstalesman vid Säpo.

Finns det en systematik, en kartläggning, i deras fotograferande?

– Eftersom det är vår bedömning att det pågått under en längre tid så får man väl säga att det är systematiskt, säger Simon Bynert.

Vilka byggnader det gäller vill han inte avslöja.

– Det är i ett tidigt skede och vi har en skarp sekretess.

Skyddsobjekt är anläggningar som har en förhöjd säkerhet.

– Det är ofta anläggningar som är avsedda för folk med ledningsansvar på ett eller annat sätt.

Är det svenska medborgare som gripits?

– Jag kan inte gå in på sådana detaljer. Det är två män som gripits och vi fortsätter utredningen för att undersöka vad det kan finnas för bakomliggande orsaker till de här intrången, säger Simon Bynert.

Insatsstyrkan stormade lägenhet

Männen greps av polisens nationella insatsstyrka. Tungt beväpnad polis stormade lägenheten. Boende som Aftonbladet talat med beskriver insatsen som väldigt dramatisk.

– Polisen hade omringat bostaden, två poliser hissade ner sig från taket och man krossade sönder alla fönsterrutor för att ta sig in genom balkongen och fönstren. De tog sig också in i porten, det var fem till tio poliser utanför huset men jag vet inte hur många som var inne i byggnaden, säger ögonvittnet till Aftonbladet.

De uppgifterna bekräftas inte av Säpo.

– Det är svårt att gå in på den typen av detaljer, jag kan bara konstatera att två personer greps, men hur gripandet gick till och vad som gjordes kan jag inte svara på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Säpo