Flygresan blev otäck och blodig för hunden Aisha

NYHETER

Flygturen med Norwegian blev en skräckfärd för femåriga tiken Aisha.

På något sätt tog hon sig ur buren, som enligt Arlanda-personal inte var korrekt fastsatt inne i lastrummet.

– Hon darrade som ett asplöv och det var blod på väggarna, säger Gabriella Biancat.

1 av 5
Hunden Aisha.

I tisdags morse flög Gabriella Biancat från Fiumicino i Rom till Stockholm Arlanda, med flygbolaget Norwegian. Med sig hade hon sin femåriga Weimaraner-tik Aisha, som färdades i lastrummet mot en avgift på cirka 700 kronor.

Van resenär

Aisha har rest i flygplan fyra gånger tidigare varav tre med Norwegian, vilket gått bra. Buren var rymlig, påkostad och två år gammal. Dessutom var den godkänd av IATA, organisationen som certifierar burar för djurtransport ombord på flygplan.

– Vi var på flygplatsen i god tid och gick igenom hela säkerhetsproceduren. Hon var väldigt lugn, säger Gabriella Biancat.

Väl på Arlanda fick Gabriella följa med ut på landningsbanan till flygplanets lastrum. Aisha hade tagit sig ut ur buren inne i lastrummet, och skällde och gnydde.

– Hon stod och darrade som ett asplöv. Vi såg att det var blod på väggarna och att man surrat fast buren med ett snöre, som bitits sönder, säger Gabriella Biancat.

Mår förhållandevis bra

Enligt personalen på Arlanda hade fastsurrningen av buren inte gått korrekt till.

– Den här killen brukade göra samma jobb själv och sa att jag skulle fotografera det här. Man hade surrat fast buren med ett snöre istället för att använda haspar i golvet, säger Gabriella Biancat.

Hunden Aisha blödde från munnen, öronen och ena tassen. Dagen efter flygresan mår hunden förhållandevis bra och har ett inbokat besök hos veterinär.

– Hon var alldeles slut i går, så jag bara lät henne sova, säger Gabriella Biancat.

Norwegian beklagar händelsen

Vad som hänt med buren inne i lastrummet är oklart.

Norwegian beklagar händelsen. Enligt deras rapport har hunden med största sannolikhet blivit stressad och fått lätt panik, och bitit sig ut ur buren.

”Vi har full förståelse för att det var både obehagligt och stressande både för Gabriella och hennes hund”, skriver Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef för Norwegian, i en kommentar.

Hon skriver att Norwegian följer riktlinjer från organisationen IATA och att det är extremt sällan som djur skadas ombord, men att man har rutiner för att följa upp orsaken till när det sker.

”Det är ju en familjemedlem”

Gabriella Biancat har blivit erbjuden ersättning för taxiresa och en ny bur, av Norwegian.

– Jag hoppas verkligen att man går till botten med hur det här kunde ske. Det är ju en familjemedlem, det känns viktigt att det finns kontroll på vad som sker uppe i luften.

ARTIKELN HANDLAR OM

Flygtrafik

Hundar