Dödshotade sin kvinnliga läkare

NYHETER

Den 30-åriga man som misstänks för mordet i Surahammar blev rasande när det var en kvinnlig läkare som ringde upp honom.

Han kallade kvinnorna på vårdcentralen för ”horor” och ”fittor”.

Vid ett tillfälle låste han sig med en kvinnlig anställd i ett rum, gjorde Hitler-hälsningar och hotade henne.

– Det var tydligt att han inte gillar kvinnor, säger en av de anställda i förhör.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre / AFTONBLADET /85527
Poliser vid mordplatsen.

30-åringen var en regelbunden besökare på vårdcentralen dit han bland annat gick för att lämna drogtester sedan han dömts för grovt rattfylleri och förlorat körkortet 2012.

I mars fick han ett utbrott som kom att leda till ett åtal för hot mot tjänsteman och olaga hot mot grupp. Stämningsansökan lämnades till Västmanlands tingsrätt den 7 juni.

Den 10 mars kom 30-åringen till vårdcentralen och krävde att få recept på sömntabletter. Det fanns ingen läkare tillgänglig och personalen i receptionen lovade att en läkare skulle ringa upp så snart som möjligt.

Ville ha en manlig läkare

Men när verksamhetschefen ringer upp blir mannen rasande och kallar henne ”fitta” och ”hora”.

– Är det så svårt att fatta att jag inte vill prata med dig, jag vill prata med en manlig läkare, säger mannen enligt förhöret med verksamhetschefen.

Därefter uttalar han dödshot mot den kvinnliga läkaren.

Bara 3–4 minuter senare dyker mannen återigen upp på vårdcentralen.

Först går han fram till den manliga receptionisten och vrålar:

– Är du helt sjuk i huvudet, hur kan du be en kvinnlig läkare ringa upp mig?

Överfallslarm

Han skriker att han ska döda dem allihop och ”den där jävla fittan som ringer mig ska jag döda”. Verksamhetschefen vågar inte gå ut till receptionen men har tidigare på dagen sagt att om 30-åringen dyker upp igen måste någon trycka på överfallslarmet, vilket receptionisten gör.

30-åringen fortsätter in i ett av tjänsterummen där han hotar en kvinnlig anställd med knutna nävar. Kvinnan försöker hålla sig lugn och stilla för att inte bli slagen och säger senare i förhör att mannen inte var kontaktbar.

Hitler-hälsningar

En annan kvinnlig anställd har vid ett tidigare tillfälle råkat illa ut när 30-åringen fått vredesutbrott på vårdcentralen. Då stängde han in sig själv med henne i ett rum, hotade henne och gjorde Hitler-hälsningar medan han skrek rasistiska saker till henne.

Därför smiter hon ut ur sitt rum så snart hon hör att han är tillbaka och tar sig receptionen där också hon trycker på överfallslarmet innan hon tar sin kollega och drar sig därifrån.

– Det var tydligt att han inte gillar kvinnor, säger hon i förhör.

Ville kränka

Den misstänkta 30-åringen säger själv i förhör att hans avsikt med att kalla kvinnorna det han gör är för att han vill kränka dem.

– Du kan sätta dit mig för rasistbrott också för jag sa säkert något rasistiskt till honom (receptionisten, reds. anm), för det är jag säker på.

Han säger också i förhöret att han gav upp sitt liv mellan jul och 10 mars, att han lika gärna kan dö eftersom han inte har något värdigt liv.

ARTIKELN HANDLAR OM