Nordkoreas svar till Trump: Tala och bete dig ordentligt

...för att undvika ”en tragisk undergång”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP

NYHETER

Ordkriget med USA har nått en ”tragikomisk” nivå, menar Nordkorea.

I ett nytt svar uppmanar diktaturen Donald Trump att uppföra sig.

– Om Trump-administrationen inte vill att det amerikanska imperiet möter en tragisk undergång bör de tala och bete sig ordentligt.

Ordkriget har eskalerat för varje dag. Så sent som på fredagen sa USA:s president Donald Trump att Nordkorea kommer att ångra sig – ”och det snabbt” – om de yttrar minsta hot mot USA-territoriet Guam i Stilla havet.

Dagarna innan hotade presidenten med ”eld och ursinne som världen aldrig tidigare skådat” och deklarerade att USA var ”locked and loaded” för en eventuell konflikt.

”Presidenten och packet”

Nordkoreas senaste svar sändes i statlig tv på lördagen: Bete dig, Donald Trump.

”Den senaste tiden har presidenten och det övriga amerikanska packet basunerat ut det ’militära alternativet’ mot Nordkorea och hävdat att de ’inte utesluter ett krig’”, lyder meddelandet.

”Samtidigt placerar de enorma strategiska kärnvapenresurser på den koreanska halvön och spelar hänsynslösa krigsspel, vilket gör situationen i regionen extremt spänd.”

Om Donald Trump vill undvika att ”det amerikanska imperiet möter en tragisk undergång” råder Nordkorea honom och hans stab att ”tala och bete sig ordentligt”. Det rapporterar ABC News.

Tragikomiskt dilemma

Nordkorea menar vidare att USA tror sig vara den enda supermakten i världen – och att de nu står inför ett stort dilemma som utmanar diktaturen.

”Det är en tragikomedi som skapar sig själv.”

Om en konflikt uppstår är landet redo att attackera det amerikanska fastlandet i ett ”slutgiltigt anfall”, uppger de.

För några dagar sen kom nya uppgifter om att landet till slut har skaffat sig förmågan att placera kärnvapenspetsar på långdistansrobotar.

Trump och Xi i samspråk

På fredagen riktade sig Donald Trump direkt till den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un:

– Han kommer inte att komma undan med vad han gör.

När Trump talade med Kinas president Xi Jinping senare samma dag var Nordkorea högst på dagordningen. Enligt Vita huset kom de två världsledarna överens om att Nordkorea måste sluta upp med sina provokationer.

Enligt statliga kinesiska medier anser president Xi kort och gott att alla inblandade parter bör undvika att eskalera bråket.

Publicerad:

LÄS VIDARE