Övervakningsfilm kan lösa gåtan med försvunna Kim Wall

Uppfinnaren skickade sms till kollega – och ställde in resa till Bornholm

NYHETER

STOCKHOLM/KÖPENHAMN. Den svenska journalisten Kim Wall saknas fortfarande efter ubåtshaveriet – och den danske uppfinnaren Peter Madsen misstänks för mord.

Under förmiddagen ska han ställas inför häktningsdomaren. Ubåten kommer enligt planerna bärgas senare i dag.

Madsen hävdar att han släppte av henne på torsdagskvällen. Men ingen som Aftonbladet talat med i området har sett någon ubåt vid tillfället.

Polisen hoppas att övervakningskamerorna kan lösa gåtan.

1 av 6 | Foto: KRISTER HANSSON

Uppfinnaren Peter Madsen nekar till att ha dödat journalisten Kim Wall. Han har sagt till polisen att han släppte av henne redan i torsdags kväll. Omkring klockan 22.30 ska han ha gått in med sin ubåt och lagt till vid en kaj längst ut på Refshaleøen.

Kajen ligger ödsligt längst ut på spetsen av Refshalevej. Förutom en handfull båtar och någon husbåt som ligger förtöjda ett 50-tal meter därifrån. 

”Såg ingen ubåt”

Aftonbladet har pratat med flera personer på båtarna som befann sig i området sent på torsdagskvällen. Ingen av dem såg eller hörde någon ubåt i området.

– Jag städade här på däck. Jag varken hörde eller såg någon ubåt eller andra människor här, säger en kvinna som vill vara anonym.

Kvinnan befann sig på däck exakt vid den tidpunkten som Peter Madsen säger att han ska ha lagt till med ubåten. Hon öppnar dock för att hon kan ha missat den – hon var fokuserad på att städa.

Kameror täcker området

Snart kommer det vara stå klart om Kim Wall klev av på kajen. Polisen i Köpenhamn har tagit del av de övervakningskameror som finns i området. De täcker både stora delar av kajen och utsidan av den restaurang som Peter Madsen säger att han lade till i närheten av.

Om kvinnan gick av här har hon med stor sannolikhet fångats på övervakningsfilm. Det menar Bo Petersen, ägaren till restaurang Halvandet. Han förklarar att kamerorna täcker hela området och att materialet har lämnats över till polisen.

– Vi hoppas att det kan hjälpa till att klara upp det här lilla mysteriet, säger han till Ekstrabladet.

Han har själv sett vad som är på banden men det vill han inte kommentera.

– Det vill jag inte uttala mig om, det låter jag polisen svara på.

Polisen i Köpenhamn vill inte kommentera vad som finns på filmen. 

– Jag har ingen kommentar. Vi har lämnat ett pressmeddelande men i övrigt säger vi inget mer om det nu på kvällen, säger Thomas Toftgaard, polisinspektör, Köpenhamn. 

Kvällsposten har varit i kontakt med en kollega till Peter Madsen, som hade planerat att resa till Bornholm tillsammans med honom under lördagen.

– Jag skulle ha åkt med honom till Bornholm i dag men så fick jag ett sms i går kväll att det var inställt. Jag kan inte föreställa mig att han någonsin skulle göra något sådant här, det kan jag inte, säger kollegan till tidningen.

”Det är fruktansvärt”

Ole Pedersen, restaurangchef på Halvandet, säger att han har sett Peter Madsens ubåt i området flera gånger men inte den aktuella kvällen.

– Vi stänger klockan 22 så jag höll på att stänga restaurangen. Jag var ute och låste grindarna men såg eller hörde inget.

När Aftonbladet träffar Ole Pedersen vid grindarna är klockan 22.24. Han säger att han stängde dem ungefär vid samma tidpunkt under torsdagskvällen. Han tycker att historien om kvinnan är hemsk.

– Det är fruktansvärt om det stämmer att hon är död. Tragiskt, säger han. 

Ska bärgas i dag

Peter Madsens ubåt sjönk på fredagsförmiddagen i inloppet av Kögebukten. Polisen i Köpenhamn skriver i ett pressmeddelande att ubåten ligger på sju meters djup. Dykare har inspekterat den men har inte varit inne i den. Det kommer ske under dagen, sannolikt efter att farkosten bärgats. Enligt polisen är ett alternativ till bärgning att försöka stabilisera ubåten där den ligger för att sedan ta sig in i den.

Peter Madsen räddades ur havet i samband med att ubåten sjönk under fredag förmiddag. Han togs till polisförhör och under eftermiddagen meddelade Köpenhamnspolisen att han misstänks för mord alternativt dråp på den försvunna Kim Wall.

Senast klockan 11.35 på lördagen ska Peter Madsen ställas inför häktningsdomaren i Köpenhamn.

ARTIKELN HANDLAR OM