Polisens varning: ”Undvik trixande och kramande”

NYHETER

Polisen i nordvästra Skåne varnar för tjuvarnas tillvägagångssätt vid evenemang som drar större folkmassor.

I Skåne stundar snart ett antal evenemang som kommer locka till sig en hel del folk. Till exempel Landskronafestivalen som inleds på torsdag och Hx-festivalen i Helsingborg som kickar igång torsdagen därpå.

Inför evenemangen lyfter polisen i nordvästra Skåne ett varningens finger för tjuvars knep. Det finns två tillvägagångssätt som de uppmärksammar på sin Facebooksida.

  • Förövaren kan ge en kraftig knuff vilket gör att brottsoffret ramlar till marken eller tappar balansen. Det kan inträffa på exempelvis gångväg, trottoar eller trappa. Stölden sker i I tumultet som uppstår.

  • Förövaren kan även använda sig av "trixande", kramande eller en axelklapp. Då närmar sig denne offret och "trixar" med en fiktiv "boll" vilket avslutas med ett leende, en kram eller klapp på axeln. I samband med detta inträffar stölden.

Äldre är ofta offer

Förövarna ska vara pojkar i tonåren, runt 15 till 19 år gamla. Ibland arbetar de i grupp och ibland arbetar de ensamma.

De stjäl främst halskedjor av guld men även andra smycken, plånböcker och handväskor. Men stölder av smartphones verkar ha upphört då de inte verkar vara lika attraktiva på hälerimarknaden.

Det har ofta varit äldre personer, runt 70 till 80 år, som varit offer – ofta har de gått med rullator. Bland offren finns även yngre och par.

Skärpt vaksamhet och känn till ovanstående fakta. Dela gärna!”, avslutar polisen inlägget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Skåne