Publicerad:
Uppdaterad:

Trump förbjuder transpersoner från militären

Av: Martin Mederyd Hårdh, Martin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:

Donald Trump portar transpersoner från den amerikanska militären.

Det meddelar han på Twitter idag.

Anledningen är att han anser att de medicinska kostnaderna är ”kolossala” och att militären måste fokusera på ”seger”.

1 av 2 | Foto: Bullit Marquez / AP SCANPIX SWEDEN

Enligt presidenten har han tagit beslutet efter att ha konsulterat generaler och ”militära experter.”

”Amerikanska myndigheter kommer inte acceptera eller tillåta transpersoner att tjänstgöra i någon form inom USA:s militär”, skriver Trump på Twitter.

Därmed raderar han ut sin föregångare Barack Obamas beslut om att välkomna transpersoners ansökningar till militären. Det skulle ha trätt i kraft den 1 juli – men implementeringen sköts upp av Trumps försvarsminister James Mattis.

Nu stoppar Trump den alltså helt.

Enligt Trump måste militären fokusera på ”seger” – och att släppa in transpersoner skulle innebära en ”distraktion” från det.

Enligt en uppskattning finns mellan 2 500 och 7 000 transpersoner bland de 1,3 miljoner aktiva inom den amerikanska militären. Fram till för ett år sedan kunde de få sparken om de var öppna med sin könsidentitet.

Visselblåsaren Chelsea Manning, som varit transperson inom den amerikanska militären, reagerade snabbt på presidentens utspel.

Hon pekar på att världens största och dyraste militärmakt ”grinar” över ett fåtal transpersoner samtidigt som de bekostar F-35-stridsflygplanen – ett projekt som dragit ut på tiden och blivit dyrare och dyrare.

”Låter som feghet”, skriver Manning.

Den republikanske senatorn John McCain – som var tillbaka i senaten på tisdagen efter att ha diagnostiserats med en hjärntumör – sågar presidentens utspel.

Inte minst formatet.

”Presidentens tweet i morse gällande transsexuella amerikaner i militären är ännu ett exempel på varför stora politiska uttalanden inte ska göras via Twitter”, skriver McCain i ett uttalande.

”Uttalandet var otydligt. Försvarsdepartementet har redan beslutat att låta de transsexuella personer som tjänstgör i armén fortsätta, och många tjänstgör hedervärt i dag. Alla amerikaner som når upp till medicinsk standard och är förberedd bör tillåtas fortsätta.”

John McCain pekar också på en pågående studie som genomförs just för att ta reda på vad som kan komma att krävas av militären.

Enligt en studie som CNN har tagit del av så utgör transperson-relaterade kostnader mellan 0,004% och 0,017% av försvarets totala medicinska kostnad.

Gav löften till hbtq-rörelsen

Trumps besked kommer drygt ett år efter att han lovade att slåss för hbtq-personers rättigheter.

Bara för några dagar sedan stoppade kongressen ett lagförslag som skulle blockera Pentagon från att finansiera operationer för personer inom militären som vill korrigera sitt kön.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: