Ny vändning i Rysslandsutredningen – Mueller utreder Trump

avPer Arnsäter, TT

Den särskilda åklagaren Robert Mueller utreder om USA:s president Donald Trump har försökt att försvåra Rysslandsutredningen, enligt anonyma källor till Washington Post.

1 av 2 | Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Donald Trump.

Den tidigare FBI-chefen Mueller utsågs förra månaden till särskild åklagare för att utreda "den ryska regeringens ansträngningar att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 och relaterade frågor”, enligt USA:s justitiedepartement.

Att Mueller nu uppges utreda president Trumps inblandning är en vändning i utredningen som pågått i nästan ett år. Utredningen har fram till nu fokuserat på Rysslands eventuella inblandning i valet och om Trumps kampanj varit i maskopi med Kreml.

Muellers medarbetare ska förhöra fem högt uppsatta inom underrättelsetjänsten, bland annat Daniel Coats, nationell underrättelsechef, Mike Rogers, chef för USA:s underrättelseorgan NSA, och Richard Ledgett som nyligen lämnade posten som vice chef för NSA. Intervjuerna kan äga rum redan den här veckan, enligt tidningen.

Misstanken om att Trump skulle ha försökt försvåra utredningen kring USA:s koppling till Ryssland baseras med största sannolikhet på hans möte med FBI-chefen James Comey den 14 februari.

Comey har sagt att presidenten under mötet tog upp frågan om att "släppa" utredningen om den tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn. Flynn tvingades avgå sedan han ljugit för vicepresidenten om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.

Comey, som fick sparken av Trump den 9 maj, sade till kongressen förra veckan att han tror att han fick gå just på grund av hur Rysslandsutredningen bedrevs.

Comey försäkrade Trump om att han personligen inte var under utredning. Men det förändrades alltså kort efter det att Comey fick sparken, enligt källor med insyn i utredningen, skriver Washington Post.

Trumps advokat om läckta informationen: ”skandalös”

Washington Post uppger att Vita Huset har hänvisat alla frågor om Rysslandsutredningen till Donald Trumps personliga advokat Marc Kasowitz. Enligt tidningen har en talesperson för advokaten sagt att ”FBI:s läckta information om presidenten är skandalös, oursäktlig och illegal.”

På torsdageftermiddagen svensk tid kommenterade Donald Trump själv uppgifterna på sitt Twitterkonto:

”De hittade på en fejkad överenskommelse med Ryssland-storyn, hittade inga bevis, så nu satsar de på försvårande av utredningen om den fejkade storyn. Trevligt”, skriver han.

En timme senare fortsatte Trump att skriva på Twitter om anklagelserna: ”Ni bevittnar den allra största HÄXJAKTEN i amerikansk politisk historia - ledd av några mycket dåliga och konfliktfyllda människor”.

ARTIKELN HANDLAR OM