Sara, 44, fick oväntat brev efter operationen

NYHETER

Sara åkte skidor med kollegorna när olyckan var framme. Men då stod den svenska sjukvården vid hennes sida – och efteråt landade en ganska trevlig faktura i brevlådan.

– 200 kronor, det är ju inte klokt. När man tänker på vilket jobb de gör, säger Sara.

Foto: Privat
Fick åka både flygplan och ambulanshelikopter.

Det var för två veckor sedan som Sara Brodin Söderlund, 44, från Gnosjö var på resa till Sälen med jobbet. Tillsammans med några kollegor gav hon sig ut i backen. Då var olyckan framme – Sara bröt lårbenet.

– Då fick jag uppleva svensk sjukvård från minut ett. Sjukvårdare var på plats efter bara någon minut, säger Sara.

Sedan fördes hon i helikopter till Mora lasarett. Och väl där blev det operation med jourläkare direkt.

– Det tog inte många minuter. Man blir helt tagen, mitt i all smärta. Vilken organisation som drar igång. Man kan ju inte rädda sig själv.

Flögs till Jönköping

Sara blev kvar på Mora lasarett i ett par dagar innan hon skulle föras till sina hemtrakter och flyttas till Värnamo sjukhus. Hon hann börja fundera på hur hon skulle ta sig dit – men då hade sjukvården svar på även det problemet.

Sara visste inte ens att det fanns något som hette sjuktransport. Men snart flögs hon ned till Jönköping och skjutsades därifrån i ambulans till Värnamo.

– Sen stod ortopedavdelningen redo med fullservicevård i en vecka. Det var helt otroligt.

Hon har vänner som jobbar som undersköterskor och sjuksköterskor, men har tidigare inte haft så mycket inblick i deras arbetsliv.

– Nu vet jag vilket jobb de gör. Vilket teamwork, vilken organisation! De hanterar människor som är rädda, arga, har ont, är dementa, allt på en gång, säger Sara.

Chockades av brev

När Sara Brodin Söderlund väl fått komma hem från sjukhuset landade ett brev efter några veckor på hennes hallmatta. Avsändare var landstinget, och hon misstänkte att operationen skulle kosta henne en del.

Men när hon öppnade brevet fick hon en chock.

– Man bara: ”vad är detta, 200 kronor? Det är ju inte klokt”. Det är ju inga pengar alls, när man tänker på det jobb de gör. Det här sätter fingret på varför vi betalar skatt, säger Sara.

Hon skrev ett Facebookinlägg för att uppmärksamma det inträffade. Det har redan delats av hundratals. Sara säger att majoriteten är väldigt positiva till hennes budskap.

– Och jag vet att vi har sjuksköterskebrist i Sverige. Vi måste uppmuntra dem att fortsätta och göra det mer attraktivt och visa uppskattning.

Hon avslutar med att ge ett till gott råd.

– Jag vill ändå säga att mitt råd är att inte bryta benet. Det gjorde väldigt ont, säger Sara.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gnosjö

Sälen