Jash filmade fyrverkerikaoset: "Folk kommenterar xenofobiskt"

Publicerad:
1 av 3

NYHETER

På nyårsnatten sköts raketer mot folkmassor på Möllevångstorget i Malmö. En spektakulär video från platsen har blivit viral och delas flitigt på sociala medier, något som delvis bekymrar fotografen.

– Folk kommenterar i regel xenofobiskt och rasistiskt, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

På nyårsnatten rapporterades på flera håll om ungdomsgäng som sköt raketer mot andra människor. I Mölndal träffades exempelvis en man i ögat när han sa ifrån mot busskjutandet.

Även i Malmö sköt ungdomar mot folkmassor, något Jash Doweyko-Jurkowski blev varse när han gick ner på Möllevångstorget, nära sitt hem.

– Jag var ganska skakis i början, speciellt när det smällde precis bakom en, eller flög en raket bredvid en. Det var obehagligt stundtals, berättar han.

”Har skett de senaste 15–20 åren”

Jash berättar att en del han vissa som var på plats blev rädda. En del barn grät och en kvinna han träffade hade bränt sig om foten på en raket. Men det var enligt honom ingen överraskning att det var kaotiskt kring Möllan på nyår.

– Det är inget nytt, utan har skett de senaste 15–20 åren. Jag tror att folk var ganska beredda på vad som skulle ske och därför var det inte så panikartat, utan ganska skön stämning.

Oroas över rasismen

Jash filmade kaoset och lade upp på sin youtube. De senaste dagarna har sedan videon spridits via sociala medier och nyhetssajter, både i Sverige och internationellt, något som inte bara har varit av godo, enligt honom.

– Det är roligt att den har blivit viral, men folk kommenterar i regel att ”Sverige är en förlorad nation” och kommer med xenofobiska och rasistiska kommentarer, vilket känns tråkigt.

Samtidigt känner fotografen att folk själva får ta ansvar för vad de skriver och att han själv bara ville förmedla de spektakulära bilderna.

– Jag gjorde bara mitt jobb, men sen är det så klart tråkigt att det ger eld åt sådana här tankar och ideologier, säger Jash Doweyko-Jurkowski.

Publicerad: