Polisen varnar för taxibedragarna

avLinnea Järkstig

Polisen varnar just nu för taxibedrägerier.

Chauffören lurar till sig kundernas kontokort och lämnar tillbaka ett annat – sedan tömmer de kontot på pengar.

– Håll hela tiden kortet i din hand och ge det aldrig till taxichauffören, Martin Fälling vid polisens bedrägerirotel.

Den senaste tiden har ett 60-tal personer blivit av med sina kontokort efter att ha åkt taxi i Stockholm. Nu varnar polisens bedrägericenter för taxibedrägerier.

– De väljer ut sina offer efter berusningsgrad, så många av de som blivit drabbade har haft en bra festkväll kan man väl säga, säger Martin Fälling, gruppchef för operativa gruppen på bedrägerisektionen i Stockholm.

Nu väntas fler drabbas

När kunden ska betala för sin resa håller chauffören i kortterminalen och ser då när resenären trycker sin PIN-kod. Efter att taxiföraren sett koden ”hjälper de till” att dra ut kortet och byter då ut kundens kontokort mot ett annat – utan att resenären märker något. Därefter töms offrets konto och det är snabbt.

– Då kan den misstänkte gärningsmannen ta ut pengar i bankomat eller köpa bensin på olika stationer för pengarna, säger han.

I de flesta fallen handlar det om unga fulla personer som efter en krognatt åkt taxi. När personen dagen efter vaknar upp – så upptäcker offret att pengarna är borta.

Och nu tror polisen att fler riskerar att drabbas.

– Vi rör oss i tider då fler är benägna att festa och åka taxi eftersom det är juletider och snart nyår. Därför går vi nu ut och varnar.

Polisen: Så skyddar du dig

Polisen uppmanar nu alla resenärer att vara uppmärksamma när de åker taxi.

– Håll i kortterminalen själv, slå i koden på ett sätt så att ingen annan kan se den och kontrollera att det verkligen är ditt eget kort som du får tillbaka, säger Martin Fälling och poängterar att man bör ”dubbelkolla namnet på kortet”.

– Och följ aldrig med ut och gör bankuttag, om taxichauffören skulle vilja göra det.

Enligt polisen är det viktigt att se upp oavsett vilken taxi man åker, brottet sker nämligen både i svarttaxi och när kunden åker med välkända bolag.

ARTIKELN HANDLAR OM