Ahmed Ali, 26, hittades död på nyårsafton - polisen misstänker mord

NYHETER

26-årige Ahmed Ali anmäldes försvunnen av sina anhöriga den 18 december.

På nyårsafton hittades han död i ett skogsområde utanför Uppsala och polisen misstänker att han blivit mördad.

Ahmeds lillasyster Sara Ali, 21, är starkt kritisk till hur polisen skött ärendet.

– Hade vi fått ordentlig hjälp från början hade han kanske varit vid liv idag, säger hon till Aftonbladet.

Det var på eftermiddagen på nyårsafton som 26-årige Ahmed Ali hittades död i skogsområdet Lunsen söder om Uppsala. Två personer som var på skogspromenad fann kroppen och larmade polisen.

Flera patruller och kriminaltekniker åkte till platsen och en förundersökning gällande mord upprättades, vilket Aftonbladet kunde rapportera från platsen.

Okänd man svarade i telefon

Ahmed anmäldes försvunnen av sina anhöriga den 18 december. Två dagar tidigare hade han åkt från Falun, där han var skriven, till Uppsala för att hälsa på en kompis.

Sara Ali, 21, träffade sin storebror för sista gången på söndagen den 18 december. Senare på kvällen när hon skulle ringa honom fick hon inget svar trots många försök. Till sist svarade en annan okänd man. Han sa att han hittat Ahmeds telefon.

– Det gjorde att jag direkt kände att någonting hade hänt honom, säger Sara.

Hon och hennes kusin började ringa runt till Ahmeds vänner och leta efter honom. Till sist skickade man in en anmälan till polisen att han försvunnit. Oron stegrades för varje timme och Sara berättar att såväl hon som andra släktingar ringde upprepade gånger.

– Men vi fick veta att personen som höll i ärendet var på julsemester. Det också därför vi inte fick någon hjälp av Missing People. De behövde ha ett godkännande från ansvarig polis för att lägga ut hans uppgifter på sin sida, säger hon.

Har fortfarande inte sett kroppen

Den 31 december läste systern på Aftonbladet att en död man hade hittats i skogsområdet utanför Uppsala.

– Jag ringde till polisen nästan 20 gånger för att fråga om det var Ahmed som hade hittats. De fick inte säga något. Så jag åkte tillbaka hela vägen till Uppsala för att försöka hitta var det var. Jag och en kompis åkte runt i timmar men vi hittade inte platsen, berättar Sara.

Hon fortsatte att ringa till polisen.

– Till slut fick jag uppge mitt personnummer och då sa de att de trodde det var Ahmed. Personen jag pratade med blev väldigt förvånad att vi inget fått veta.

Senare körde en polispatrull upp till Uppsala från Stockholm.

– Vi fick beskriva hans tatueringar och då fick vi bekräftat att det var han.

Ahmeds familj har under nyårsdagen fortfarande inte fått se kroppen.

Misstänker fortfarande mord

Christer Nordström, pressansvarig hos Uppsalapolisen, beklagar om familjen känt att polisen inte tagit dem på allvar och inte informerat ordentligt.

– Men jag har själv erfarenhet med att informera anhöriga om dödsfall och jag vet att man måste vara hundraprocentigt säker innan man kan säga något. I det här fallet hade vi inga id-handlingar eller annat som styrkte personens identitet, säger han.

Att man kontaktar anhöriga till den personen man misstänker att det är, innan man vet säkert, är dock något som polismyndigheten brukar göra.

– Jag kan bara beklaga om de känner så här och har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Jag hyser den största respekt och förståelse för nära och kära som i ett sådant här läge går mellan hopp och förtvivlan och att det känns väldigt jobbigt, säger Christer Nordström.

Christer Nordström säger till Aftonbladet att det i nuläget inte finns något konkret som tyder på att Ahmed blivit utsatt för brott, men förundersökningen om mord är fortfarande igång.

– Vi avvaktar nu den rättsmedicinska undersökningen.

Ahmeds syster och mamma har godkänt att Aftonbladet publicerar hans namn och bild.