USA utvisar 35 diplomater efter hackerattackerna

NYHETER

USA riktar skarpa sanktioner mot Ryssland som svar på de misstänkta hackerattackerna i samband med amerikanska presidentvalet.

35 ryska diplomater utvisas och ska lämna landet inom 72 timmar.

– Alla amerikaner bör oroas av Rysslands agerande, säger president Barack Obama.

Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX

USA riktar skarpa sanktioner mot 35 ryska diplomater. De måste lämna landet och har 72 timmar på sig. Sanktionerna är en direktorder från presidenten.

– Jag har beordrat ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och cyberoperationer kopplade till det amerikanska valet, säger Barack Obama i ett uttalande.

Införandet av sanktionerna har delvis sin bakgrund i de misstänkta hackerattacker som påstått ha riktats mot USA från Ryssland i samband med det amerikanska presidentvalet.

– Alla amerikaner bör oroas av Rysslands agerande, säger också Obama.

Agenter och poliser ska ha trakasserat diplomater

USA kommer enligt The New York Times att släppa tekniska bevis som visar ett samband mellan hackerattacken och datorer som tillhör rysk underrättelsetjänst. Tidningen uppger också att sanktionerna kommer att drabba två av Rysslands ledande underrättelsetjänster, inklusive minst fyra högt uppsatta militärer.

Det amerikanska utrikesdepartementet har under lång tid protesterat mot att misstänkta ryska agenter och trafikpoliser trakasserat amerikanska diplomater i Moskva. Utrikesminister John Kerry har tidigare tagit upp frågan med Rysslands president Vladimir Putin och med den ryske utrikesminister Sergej Lavrov, skriver TT.

Moskva beklagar och kommer att ge gensvar

En talesperson för Kreml säger att de nya amerikanska sanktionerna förstör de diplomatiska förbindelserna med Ryssland och är ett tecken på Washingtons aggressiva utrikespolitik. Talespersonen säger också att den ryska regeringen ifrågasätter hur effektiva de amerikanska sanktionerna verkligen kommer att bli, med tanke på att Obama lämnar Vita huset om tre veckor.

Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan, säger att det troligtvis var under kalla kriget som ett sådant stort antal utländska tjänstemän senast utvisades ur USA.

De ryska reaktionerna lär inte dröja länge, säger han till TT:

– De kommer väl att utvisa ett motsvarande antal amerikanska diplomater, inom 24 timmar gissar jag.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

USA