Städerna som vägrar lyda Donald Trump

avMartin Schori

Flera städer i USA förbereder sig för hård kamp när Trump tar över presidentposten.

– Om de federala myndigheterna vill ta ett hårdare grepp om deportering av invandrare så får de göra det själva, säger Charlie Beck, polischef vid Los Angeles-polisen.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps valseger gav hopp åt miljontals amerikaner som röstade för en radikal förändring av landets inrikting.

Men den bidrog också till stor oro inom vissa grupper.

Miljöforskare har kallat valet för ”en katastrof”, framför allt med tanke på Trumps skepsis till klimatförändringarna.

Kopplingar till vit makt-miljön

För andra är oron mer personlig. Trump har lovat att tillsätta konservativa anti-abortdomare i högsta domstolen och har dessutom tagit in Steve Bannon, en man som anklagas för kopplingar till vit makt-miljön, i sin regering.

Detta har väckt starka reaktioner från afroamerikaner, hbtq-communityn och kvinnorörelsen.

Progressiva och liberala skribenter och aktivister fyller nu spalterna med olika ”manualer” för hur man kan bekämpa Trump – med alltifrån uppgörelser i domstolar till bojkotter av Trumps varor.

Men det kanske största motståndet hörs mot Trumps löfte om att kasta ut miljontals papperslösa invandrare ur USA.

En rad stora städer har nu lovat befolkningen att de inte har något att oroa sig för.

Foto: Nick Ut/TT/AP
Charlie Beck

LOS ANGELES

Polischefen Charlie Beck var snabbt ute och sa att Los Angeles poliskår inte skulle vara behjälpliga med att deportera invandrare ur USA, även om Trump upphäver Obamas exekutiva order som skyddar dem från deportation.

– Vi kommer att behålla samma hållning som vi alltid har. Vi gör inte fängslanden eller gripanden enbart baserat på status, oavsett om det är invandringsstatus eller annan status, sade Charlie Beck, enligt DN.

NEW YORK

Borgmästaren Bill de Blasio, höll i veckan ett känslosamt tal där han lovade att ”New York fortfarande är New York”, oavsett valresultat.

– Vi kommer att använda alla tillgängliga medel för att stå upp för våra medborgare. Om alla muslimer blir tvungna att registrera sig, då kommer vi att blockera det med lagens hjälp, sa Bill de Blasio.

New York var en av städerna som deklarerade sig som en ”fristad” för papperslösa. Trump har i intervjuer sagt att han kommer att straffa delstater som inte bistår honom i arbetet att deportera invandrare.

NEWARK

Även Newarks borgmästare sällade sig till ”vägrarpakten”.

”Vi kommer inte offra tusentals människor som bor bland oss. Vi kommer inte att slita isär familjer”, skrev han i ett uttalande.

Newark har nyligen utfärdat runt 10 000 id-kort till papperslösa invandrare, så att de kan ta del av sjukvård, skola och annan omsorg.

1 av 5 | Foto: AFP

PORTLAND

I Portland, en av USA:s mest liberala städer, gick tusentals människor ut på gatorna och protesterade mot Trumps valvinst. Myndigheterna i staden har sagt att inte heller Portland ska deportera invandrare.

Bob McKean, som är chef för skolorna i staden, larmade nyligen om en ökning av rasistiska dåd ”de senaste månaderna”.

”Och vi ser en betydande ökning sedan valet”, skrev McKean i ett mejl till alla föräldrar som har barn i stadens skolor.

Foto: URB

I sin första intervju efter valvinsten fick Trump frågan om hur han reagerade på rapporter om rasistiska incidenter och den oro som finns hos vissa grupper.

– Det gör mig mycket ledsen att höra, sa Trump till reportern Lesley Stahl på "60 Minutes".

Han vände sig också till dem som trakasserar muslimer och latinos.

– Sluta med det. Om det hjälper så säger jag det rakt in i kameran. Sluta.

GRAFIK: Trumps regering tar form

Klicka på på bilderna för att läsa om ministrarna!