17-åring häktas för knivattacken mot polisen Ted, 33

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Gustaf Tronarp

NYHETER

Den 17-årige pojken ska ha knivskurit polismannen Ted Eriksson – helt oprovocerat.

På lördagen häktades han på sannolika skäl misstänkt för mordförsök.

– Nu fortsätter utredningen med vittnesförhör, analys av beslag och genomgång av övervakningskameror, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

1 av 13

På torsdagsförmiddagen patrullerade polisen Ted Eriksson, 33, tillsammans med en kollega på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Alldeles intill nedgången till tunnelbanan blev han knivhuggen i nacken.

En 17-årig pojke greps misstänkt för den oprovocerade attacken. Han häktades på lördagseftermiddagen, misstänkt för mordförsök.

Stängda dörrar

Under förhandlingen i Stockholms tingsrätt var pojken klädd en olivgrön skjorta från Kriminalvården med vit t-shirt under. Han stirrade ner i bordet framför sig och verkade starkt berörd av det inträffade.

Efter bara några minuter beslutades att förhandlingen skulle hållas bakom stängda dörrar. Knappt en timme senare meddelade rätten sitt beslut.

Ska granska övervakningsfilmer

Förundersökningen leds av kammaråklagare Daniel Suneson. I ett pressmeddelande säger han att en mängd utredningsåtgärder återstår:

– Domstolen har prövat det utredningsmaterial vi presenterat i dag och delar vår uppfattning om bevisläget, de har därför beslutat att på sannolika skäl häkta personen för det misstänkta brottet.

– Nu fortsätter utredningen med bland annat fortsatta vittnesförhör, analys av beslag och genomgång av filmer och övervakningskameror.

Den misstänkte företräds av advokaten Carla Pantzar. Hon ville inte kommentera fallet under lördagen.

Greps på platsen

Efter knivattacken sprang Ted Erikssons kollega ikapp pojken och grep honom. Han anhölls sent samma kväll. 17-åringen hade ett SL-kort på sig, och med hjälp av det lyckades polisen koppla honom till ett boende i Tyresö.

Under tiden efter gripandet har pojken vårdats på den rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

Åtal ska vara väckt senast den 15 september klockan 11.