Alfred Bernhard Nobel föddes i Stockholm den 21 oktober 1833 och flyttade som barn tillsammans med familjen till Ryssland. Där fick han privatundervisning och lärde sig utöver svenska att tala ryska, franska, engelska och tyska.
Han gjorde som ung studieresor till bland annat Paris, där hans intresse för det precis framställda nitroglycerinet väcktes.
Nobel återvände senare till Stockholm och experimenterade vidare på sprängteknik med nitroglycerin tillsammans med sin far och brodern Emil. 1864 inträffade en våldsam explosion i laboratoriet och fem personer, däribland Emil, omkom.
Alfred fortsatte experimentera för att hitta säkrare metoder att hantera nitroglycerinet på och kom i slutet av 1860-talet på att man kunde låta den explosiva kemikalien sugas upp av kiselgur. Massan formades därefter till stavar och degen detonerade inte förrän den antändes med hjälp av en tändhatt – en produkt som Nobel kom att kalla dynamit.
Uppfinningen gjorde honom mycket förmögen. Han testamenterade huvuddelen av den till en fond, vars avkastning skulle gå till priser i fem kategorier: fysik, kemi, fysiologi eller medicin, fred samt litteratur.
Alfred Nobel avled i sin villa i San Remo, Italien, den 10 december 1896.
Han gifte sig aldrig och hade inga barn.
Källa: Nationalencyklopedin, nobelprize.org