Sverige vill ha Nato-kontor i Japan

Det är planen för att binda USA till Europa

Publicerad 2024-07-10 22.41

WASHINGTON. USA är på väg att vända sig mot Asien.

För att hålla kvar supermakten i Europa, måste hela Nato också flytta österut, anser regeringen.

Sverige driver nu på för att öppna ett Nato-kontor i Japan.

– Vill vi att USA ska vara engagerade i ett krig som pågår på den europeiska kontinenten, måste vi visa ett intresse för den indopacifiska regionen, säger utrikesminister Tobias Billström.

Följ ämnen
Nato
Donald Trump

USA har varit på väg att omorientera sig mot Asien länge.

Men blir Donald Trump vald till president i november kan den hittills långsamma processen växla över till överljudsfart.

I kretsen runt president Trump finns inflytelserika personer, till exempel den tidigare höjdaren på Pentagon Elbridge Colby, som menar att USA till varje pris måste fokusera på hotet från Kina.

– USA har inte militära styrkor så att det räcker, säger Colby till Politico.

– Vi kan inte bryta vårt spjut mot ryssarna, när vi vet att ryssarna och kineserna samarbetar, och att kineserna är ett farligare och mer avgörande hot.

Donald Trump. Arkivbild.

En snabb omorientering till Asien skulle kunna lämna Europa farligt exponerat.

Utan USA lider den europeiska delen av Nato fortfarande stor brist på många av de kritiska resurser som skulle behövas för att möta ett ryskt angrepp.

Risken att Donald Trump lämnar Europa åt sitt öde är överhängande, men inget är frid och fröjd även om Biden blir återvald.

Synen på Kina som det stora hotet är brett förankrad i USA.

Utgången i presidentvalet kanske påverkar takten på USA:s omorientering, men inte den strukturella trenden, argumenterar Camille Grand på European Council on Foreign Relations:

”Att ignorera eller motsätta sig den här förändringen är meningslöst. Europa måste kunna försvara sig med mindre USA,” skriver han.

Den svenska regeringen har dragit slutsatsen att hotet möts på två sätt:

Dels genom att rusta upp Europa – dels genom binda USA till vår kontinent så starkt som det bara är möjligt.

– Oavsett utgången i det amerikanska valet så måste Europa göra mer. Vi måste bygga ut vår försvarsförmåga, säger Tobias Billström.

– När det gäller USA och USA:s intresse för kriget Ryssland för mot Ukraina, så måste vi vidmakthålla intresset genom att också visa ett intresse för vad USA upplever som angeläget och viktigt. Det är framförallt Kina, och Kinas mycket aggressiva hållning i den Indopacifiska regionen.

Konkret vill Sverige att Nato öppnar ett sambandskontor, ett så kallat ”liaison office” i Japans huvudstad Tokyo.

Därifrån kan Nato upprätthålla kontakt även med Australien, Nya Zeeland och Sydkorea, de ostasiatiska länder vars ledare också bjudits in till toppmötet i Washington.

– Det handlar inte i första hand om militärt stöd, det klarar USA utmärkt själv, men politiskt stöd, säger Tobias Billström.

Idén om ett Nato-kontor i Japan hade brett stöd redan inför Nato-toppmötet i fjol. Då röstades den ner av Frankrike, som fortfarande är emot.

– Det är en fråga som vi inte når avslut på nu på mötet, eftersom det inte finns på agendan, men det här är något som Sverige kommer att fortsätta driva, tillsammans med andra allierade, säger Tobias Billström.

Utrikesminister Tobias Billström, statsminister Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonsson vid Natos toppmöte i Washington på onsdagen.