Trafikverket: ”Mer vägarbeten än någonsin i sommar”

Publicerad 2024-07-09 18.21

De svenska vägarna står inför ”en hel del utmaningar” och behöver rustas upp, enligt Trafikverket.

I sommar väntas fler vägarbeten än någonsin förr – runt om i hela landet.

Det kan orsaka längre köer när körfält är avstängda.

– Vi vill uppmana bilister att köra lugnt vid dessa vägbyggen så att de som jobbar där också får komma hem till sina familjer, säger Bengt Olsson, Trafikverkets presschef.

Den gångna vinterns växlande väder har drabbat de svenska vägarna hårt.

– Det besvärliga är att temperaturerna har vandrat upp och ner kring nollpunkten. Att det fryst och tinat om och om igen har gjort att extra mycket potthål och sprickor längs vägarna har uppstått, säger Bengt Olsson.

Riksvägarna har sitt ursprung från 50-, 60-talet och 70-talet och i takt med att förutsättningarna har förändrats – med tuffare klimat och tyngre trafik – har vägarna tagit mer stryk.

– De svenska vägarna står inför en hel del utmaningar och behöver rustas upp. Vi har en hel del att preparera och fixa till på vägarna under sommaren, säger Bengt Olsson.

Bengt Olsson.

Kan leda till köer

Han berättar att vägunderhållet kostar runt 13–15 miljarder per år. Vägarbeten är planerade på flera platser runt om i landet och kommer pågå under stora delar av sommaren.

Arbetet behöver genomföras när det är tilläckligt varmt och därför sker det under sommarmånaderna.

– Vi har mer vägarbeten än någonsin förr. Det är mycket jobb som pågår från norr till söder och det kommer pågå under stora delar av sommarn så att man hinner med innan oktober då det blir kallare igen.

Vägarbetena kan orsaka köer när trafiken ska ledas om. Under gårdagen blev det kilmeterlånga köer utanför Nyköping på grund av ett planerat vägarbete. Många bilister satt fast i köerna i flera timmar och flera valde till och med att vända och åka hemåt.

Trafikverket valde under kvällen att ändra tiderna för vägarbetet till nattetid resten av veckan – för att minska påverkan på trafiken.

När det gäller resterande vägarbeten under sommaren så uppger Trafikverket att de kommer göra bedömningar i varje enskilt fall. De tittar då både på trafikläget och arbetssituationen när de ska besluta om arbetet ska utföras under dagen eller natten.

”Ta de lugnt”

– Det kan bli längre köer när körfält är avstängda till exempel. Det är en risk att det blir köer vid sommarsemesterorter men även vid andra ställen, säger Bengt Olsson.

En sak som han uttrycker oro inför är hur trafikanterna agerar och kör nära vägarbetsplatserna. Han vill därför uppmana bilister att köra lugnt vid dessa vägbyggen.

– Vi ber vänligen. Ta det lugnt när man kör förbi. Vi har haft för mycket tillbud med olyckor runt vägarbetsplatsplatserna. Vi måste kunna säkerställa säkerheten för de som jobbar där. Entreprenörerna måste kunna jobba säkert där och får komma hem till sina familjer utan skador, säger Bengt Olsson.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln