Eliasson: ”Har inte lyckats återta områden där kriminella styr”

2015 lovade rikspolischef Dan Eliasson krafttag för att förbättra situationen i utanförskapsområden.

Trots det har de utsatta områdena blivit fler och situationen i flera av dem har förvärrats, enligt polisens egen rapport.

– Vi har inte fullt ut lyckats med att återta områden. Vi åts upp resursmässigt av migration, grov brottslighet, gängskjutningar och terror, säger han i Ekots lördagsintevju.

Rikspolischefen Dan Eliasson
Rikspolischefen Dan Eliasson

Aftonbladet har berättat hur polisen låter klanledare styra över Angered. Överhuvudet för den styrande familjen i Angered, Hashem Ali Khan, har berättat för Aftonbladet hur polisen vädjat till honom att lösa problem i Göteborgsförorten - samtidigt som polisen målat upp Ali Khan som maffiafamilj.

Polisen har själva bekräftat bilden och Aftonbladets reporter Johanna Bäckström Lerneby har berättat om lärare och andra som jobbar i Angered känner sig maktlösa över familjen Ali Khans inflytande.

”Åts upp resursmässigt 2015”

Nu kommenterar rikspolischefen Dan Eliasson situationen.

– Jag håller inte med om beskrivningen att andra inte kan verka om polisen inte gör det. Vi har skolor och lärare som gör fantastiskt fina arbeten. I de här områdena finns det stor respekt för lärarna. Vi måste jobba tillsammans, det går inte att tro att alla andra ska sitta på sina händer, att polisen ska storma in och göra sitt jobb innan andra kan göra det, säger Eliasson i Ekots lördagsintervju.

Polisens egen rapport visar på en dyster utveckling. Jämför man rapporten från december 2015 med den som lades fram i juni i år om utsatta områden har antalet vuxit från 53 till 61. Nio områden har tillkommit, ett försvunnit i och med att man gjort en ny uppdelning av ett av områdena.

I den högsta kategorin ”särskilt utsatt område” var det i juni i år 23 stycken som klassades så, jämfört med 15 områden i december 2015. Dan Eliasson sa för drygt två år sedan att polisen skulle återta ”ett antal” områden där kriminella styr. Idag konstaterar han att de har misslyckats med det uppdraget.

– Vi har inte fullt ut lyckats med att återta områden. 2015 belastades vi av migrationsströmmar av ett aldrig skådat slag, vi åts upp resursmässigt av migration, grov brottslighet, gängskjutningar och terror.

”Har inte kommit så långt som vi önskade”

Han lyfter Araby utanför Växjö och Vivalla utanför Örebro som områden där situationen har förbättrats.

– Situationen har förbättrats avsevärt men det är inte fullt återtaget och vi har inte kommit så långt som vi önskade. Vi måste inom en hyfsad framtid se till att livsvillkoren blir bättre i de här områdena, säger Dan Eliasson.

Publisert:

LÄS VIDARE