Tiotusentals drabbade av tågproblemen

Uppdaterad 2017-05-11 | Publicerad 2017-05-10

Sprakande ledningar över tågspåren i Flemingsberg och Stuvsta har stoppade tågtrafiken mellan Stuvsta och Flemingsberg på onsdagskvällen.

Vissa tåg började rulla igen vid 21-tiden, men problemen fortsatte under natten.

Omkring 300 passagerare satt fast på ett mörkt tåg nära Järna i fem timmar.

Två personer larmade till SOS om att tågledningar sprakade utmed spåret mellan Flemingsberg och Älvsjö.

– Först var det en som ringde och sa att det sprakade och rök i en ledning i Flemingsberg och efter en kvart så larmade en annan att det sprakade och rök i en ledning i Stuvsta. Räddningstjänsten har varit ute men inte kunnat se något, säger Andreas Linder, ledningsoperatör på Södertörns Brandförsvarsförbund.

Enligt Trafikverket så beror stoppet på ett omfattande elfel och all tågtrafik stoppades mellan Flemingsberg och Älvsjö.

Christian Lennerholt var på väg hem till Skövde och satt fast på ett tåg mot Göteborg i Järna i Södertälje kommun. Tåget skulle ha gått 18.14 men avgången sköts upp till 22.

– Sedan vid klockan 23 blev det stopp. Vi sitter mitt ute i ingenmansland, sa han vid 01.20-tiden.

Strömlöst och mörkt

Tåget var helt strömlöst. Ett av beskeden var att ett X2000-tåg skulle komma för att ge ström.

– Det är dålig stämning. Tåget har försökt att backa, men det är tekniskt fel på bromsarna, så folk trillade. Nu väntar vi, det är en halvtimme sedan vi fick den senaste informationen, sa Christian Lennerholt.

– Vagnarna är mörka och folk börjar bli trötta av att sitta stilla. Det är ingen ventilation.

Andra passagerare som pratat med Aftonbladet vittnar om kyla i vagnarna, dålig mobiltäckning och bristande information från SJ.

Evakuerades efter fem timmar

Närmare 300 passagerare kunde till slut evakueras från tåget efter fem timmar i Järna, skriver TT.

– Alla passagerare har fått klättra ur det gamla tåget och gå ungefär 50 meter till det nya tåget som vi har kört så nära som möjligt. Alla resenärer är på plats i det nya tåget som precis ska avgå mot Göteborg, säger Dan Olofsson på SJ:s presstjänst, strax efter klockan fyra på torsdagsmorgonen, till nyhetsbyrån.

Den övriga trafiken har inte påverkats av stoppet.

De mycket sena passagerarna kom fram till Göteborg vid 07-tiden på torsdagsmorgonen.

Ett tåg som blev stående utanför perrongområdet i Huddinge evakuerades under onsdagskvällen.

Tiotusentals resenärer drabbade

Ann-Katrin Backlund på SJ:s pressjour uppger att tiotusentals resenärer har drabbats av stoppet, på ett eller annat sätt.

Ett fullsatt tåg blev strandsatt vid Stuvsta vid 18-tiden, men det kunde rulla efter att SJ lyckades öppna upp spår under onsdagskvällen.

Trafikverket meddelade vid 04-tiden att problemet, som ursprungligen försenat tåget till Göteborg, och orsakade att all trafik – både pendeltåg och fjärrtåg – stod stilla under en dryg timme på onsdagskvällen åtgärdats. Trafiken har nu återupptagits på alla fyra spår, enligt Trafikverkets presstjänst, skriver TT.

Ett 30-tal avgångar påverkades, bland annat tåg till och från Göteborg, Karlstad och Malmö.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln