Ännu en tysk militär gripen för terrorplaner

Löjtnant Franco A, 28, planerade att utföra ett terrordåd och skylla det på islamister.

Nu har ytterligare en tysk militär gripits.

”Vi har starka misstankar om att den gripne planerat att utföra ett allvarligt våldsdåd mot staten med högerextrema motiv” uppger åklagaren.

Franco A, 28, är löjtnant i den tyska armén och var stationerad vid en fransk-tysk jägarbataljon i Illkirch-Graffenstaden i nordöstra Frankrike. Samtidigt levde han under falsk identitet – som syrisk flykting.

I januari 2016 sökte han asyl under sitt falska namn och blev registrerad som en frukthandlarson från Damaskus.

Hans dubbelliv avslöjades i slutet av april då han greps misstänkt för att ha planerat ett terrordåd. 28-åringens plan ska ha varit att genomföra en skjutning och få det att se ut som ett islamistiskt dåd.

Ytterligare en person greps då som medmisstänkt, en 24-årig student.

Under tisdagen har en till person anhållits för inblandning i terrorplaneringen – även han tysk militär, skriver Politico. Han greps under tisdagen i staden Keh och identifieras i tyska medier som Maximilian T, uppger tyska Welt.

I ett uttalande uppger åklagarmyndigheten i Tyskland att de har ”starka misstankar om att den gripne planerat att utföra ett allvarligt våldsdåd mot staten med högerextrema motiv”.

Åklagarmyndigheten uppger att de tre männen planerat att mörda högt uppsatta politiker, bland annat förre presidenten Joachim Gauck och justitieminister Heiko Maas. Enligt åklagaren ansåg de tre männen att politikerna skulle straffas för sin invandringspolitik, skriver Politico.

Publisert:

LÄS VIDARE