Bedragarna slog till – när Sverker, 11, var ensam hemma

1 av 3

avJonna Claesson

NYHETER

När Sverker Olausson, 11, i Göteborg var ensam hemma i lördags lurade sig tjuvarna in i familjens hem och stal saker för flera tusen. Nu vill Sverker och hans mamma varna andra för barnbedragarna, skriver Göteborgs-Posten.

I lördags, när Sverkers mamma var med hans småsyskon på Alfons Åbergs kulturhus, ville han hellre stanna hemma. Efter ett tag ringde det på porttelefonen.

– Sverker hörde inte vad de sa för det var trafikbuller i bakgrunden, berättar Marie Sverkersdotter för Aftonbladet.

Sverker öppnade porten och strax därefter ringde det på lägenhetsdörren. Utanför stod en man med svart hår och svarta hängselbyxor.

– Mannen ska ha sagt att han sökte en advokat vid namn Erlander, men när Sverker sa att det inte bodde någon advokat varken i lägenheten eller i huset, sa mannen att det var väldigt viktigt att de fick tag i honom och bad om att få låna telefonen.

Lurade sig in

Mannen vinkade till sig en kvinna som också befann sig i trappuppgången. Trots att Sverker sa att de varken fick låna telefonen eller komma in i lägenheten lurade de sig in.

– Sverker vet att han inte får släppa in någon men när han till slut gav med sig och hämtade vår telefon klev både mannen och kvinnan in i lägenheten.

Mannen uppehöll Sverker genom att gå runt och titta i lägenheten och berätta hur fint vi hade det, berättar Marie.

Sverker märkte att kvinnan, som bedragaren kallade för ”Maria” hade försvunnit.

– När Sverker sprang för att leta efter henne kom hon ut från vår barnflickas rum. Hon ska ha sagt att hon tittat efter en utgång. Sedan avlägsnade de sig.

Båda föll i tårar

Först några timmar efter incidenten, när familjen satt och åt mellanmål, berättade Sverker att det hade varit en man och en kvinna i lägenheten som frågat efter en advokat vid namn Erlander.

– Jag blev rädd. Först när vi hade pratat om vad de gjort inne i lägenheten märkte jag att min designerväska var stulen. I väskan låg även en sidenpåse med smycken och våra pass. När barnflickan kom hem visade det sig att hon blivit av med både dator och Ipad.

Både Sverker och Marie föll i tårar när de förstod vad som faktiskt hade hänt.

– Sverker var helt förstörd. Som tur är har uppfattade han dem som snälla. Men som mamma fick jag direkt upp skräckscenarion i huvudet. Tänk om jag hade kommit hem och hittat honom bakbunden i någon garderob.

”För lite att gå på”

Marie ringde till polisen som tog emot en anmälan och Sverker fick lämna signalement.

– Mannen såg ut att vara i 40- till 50-årsåldern och hade svart hår med lite grått i bakom öronen. Kvinnan var i ungefär samma ålder och hade håret uppsatt i en knut samt en klänning med guldprickar på. Båda pratade svenska med brytning. Tyvärr var det för lite att gå på för polisen så anmälningen är nedlagd.

För att varna andra skrev Marie om händelsen på Facebook. Inläggets kommentarer har fungerat lite som terapi för Sverker.

– Jag var osäker på om jag ville skriva om det först. Jag orkade inte med en massa rasistiska kommentarer. Men det har jag inte fått, de flesta är styrkekramar till Sverker. Han har läst alla och har mått bättre av det, säger hon och tillägger:

– Vi har pratat mycket om det här hemma och Sverker bearbetar allt på sitt sätt. Här om dagen kom han med en teckning på fällor som han tyckte att vi kunde sätta upp tills nästa gång det kommer tjuvar.

”Barn är godtrogna”

Till Göteborgs-posten säger polisens presstalesman Peter Adlersson att det kan vara värt att prata om sådana här typer av brott med sina barn.

– Det kan vara värt att informera om. När det gäller brottslingar som har slagit till mot äldre har de ofta haft god kännedom om vilka de har knackat på hos. I just det här fallet vet jag inte hur det ligger till, men det här är ju precis lika illa. Barn är ofta väldigt godtrogna och snälla och anar inget ont och blir därför enklare att utsätta för den här typen av brott, säger Peter Adlersson.

ARTIKELN HANDLAR OM