Terrorattacken vid London Bridge

Londonborna hedrade terrorattackens offer

Av: 

Petter J Larsson

NYHETER

LONDON. Ett tusental Londonbor hedrar terrorattackens offer med en minnesceremoni vid Tower Bridge.

Budskapet är glasklart – staden kommer att resa sig igen.

– Vår sammanhållning och kärlek kommer alltid att vara starkare än extremisternas hat, säger Borgmästare Sadiq Khan.

Under måndagen öppnade London Bridges t-bana och trafik började återigen rulla på den ikoniska bron – där en ny betongmur nu skiljer fordon och fotgängare åt. Men även om Londonborna återgick till vardagen var det många som stannade till och lämnade blommor vid slutet av bron, där tre män i lördags kört rakt i en folkmassa och sedan gått till knivattack mot helgfirare på närliggande Borough Market i dådet som tog sju människors liv och skadade 48.

– Jag vet att alla säger det, men tack än en gång, säger en kvinna och skakar en polismans hand bredvid det växande blomhavet. Strax därefter kommer en annan kvinna förbi med en stor chokladkaka och ger polisen en kram.

”Enorm beslutsamhet”

Vid 19-tiden på måndagskvällen samlas ett tusental personer på Potters Fields Park vid Themsen för en kort minnesceremoni. På den gröna ytan mellan stadshallen och Tower Bridge - fem minuters promenad från lördagens attacker - hedrar Londons borgmästare Sadiq Khan offren och hyllar såväl räddningstjänst som invånare i staden för hur starkt de stått upp mot terrorismen.

– Vår stad är fylld av en enorm sorg och ilska i kväll men också av en enorm beslutsamhet. För vår sammanhållning och kärlek kommer alltid att vara starkare än extremisternas hat, säger Khan och möts av applåder.

– Som Londons borgmästare vill jag skicka ett klart budskap till de sjuka och onda extremister som utfört dessa fruktansvärda brott; vi kommer att besegra er. Ni kommer inte att vinna.

Londonborna håller med. När den tysta minuten är över är världsmetropolen åter ett bullrigt myller av folk från hela världen. Den brittiska huvudstaden har bombats sönder av nazister under andra världskriget. Den har angripits av islamistiska terroristgrupper och av IRA. Men inget har stoppat Londonborna från att fylla stadens barer, parker, teatrar och fotbollsarenor.

– Jag tyckte att det var viktigt för mig att komma hit i dag för att visa att vi i London står tillsammans, vi väljer kärlek före hat och vi håller ihop, säger Ana Brenikov, 25, som jobbar i närheten.

– Vi brukar äta lunch i Borough Market och ta en drink där efter jobbet så hade det inträffat på en veckodag så hade det kunnat ha varit jag.

Hon och kompisen Lydia Hamer, 26, har kommit till ceremonin med blommor som de märkt med en Union Jack och texten ”Välj kärlek”.

– I kväll är vi inte rädda alls. Vi kommer bara att komma varandra närmre. När man känner sig attackerad är det lätt att man skapar klyftor i samhället och försöker hitta en grupp att skylla på, men det är viktigt att komma ihåg att det är alla olikheter som gör London så fantastiskt.

”Står tillsammans”

På scen står representanter från stadens polis, ambulans och brandkår såväl som för flera olika religioner. I folkmassorna har grupper från flera olika moskéer i London samlats med skyltar om att dådet inte representerar deras religion.

– Vi är hundra personer från min moské som kommit hit, sa Khozema, 38, från Northolt i nordvästra London.

– Vi vill bara visa solidaritet för oavsett vilken hudfärg eller religion du har så står vi tillsammans.

Vicky Haywood bor i Bermondsey, tio minuter bort. Hon var hemma i lördags och hörde hur sirenerna bara blev fler och fler.

– Det var väldigt skrämmande. Jag tror att vi blir lite avtrubbade av allt våld man ser på tv men när det kommer hit inser man hur läskigt det verkligen är. Men polisen var fantastiska och reagerade så snabbt så jag känner mig helt trygg att vara här, säger hon.

Du kommer inte att ändra någonting i din livsstil efter det som hänt?

– Absolut inte. Jag kommer att fortsätta att gå över den bron och jag kommer att gå tillbaka till dessa restauranger. Du får inte låta dem vinna.

ANNONS

Passa på! Köp Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken vid London Bridge