Avlyssning, buggar och spaning – så följde polisen Arbogaparet

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilen, bostaden och parets hotellrum – nästan allt i deras vardag var buggat.

Efter att ha suttit gripna misstänkta för sommarstugemordet var 42-åringen och hennes pojkvän förföljda av polis som i hemlighet avlyssnade deras samtal.

– Vi måste neka, förstår du? säger kvinnan i ett av de övervakade samtalen.

Den 16 augusti greps den 42-åriga kvinnan och hennes pojkvän misstänkta för inblandning i mordet och mordförsöket på kvinnans mor och far i familjens sommarstuga utanför Arboga.

42-åringen greps på Arlanda när hon är på väg ombord på ett plan till Thailand. Pojkvännen stoppades av polis några mil ifrån Arlanda.

Under fredagen blev förundersökningen kring brotten som paret misstänks för offentlig i samband med att åtalet väcktes. I den många tusen sidor långa utredningen framgår exakt hur nära polisen följt och övervakat 42-åringen och hennes pojkvän efter mordet i början av augusti.

Spanade innan första gripandet

Redan dagar före det första gripandet började polisens spanare följa parets alla steg från att de på eftermiddagen den 14 augusti lämnade lägenheten.

”NN köper ett paket cigaretter inne på macken och pratar svenska med butiksbiträdet” skriver de om ett stopp på resan som gick mot Stockholm i den detaljerade spaningsrapporten.

Kort innan gripandet den 16:e såg polisen på när kvinnan och pojkvännen kysste varandra hej då inne på Arlanda. Men hon tog sig aldrig ombord på planet – istället greps de båda på var sitt håll.

Nästa gång de sågs var förmiddagen den 19 augusti.

Då hade de just släppts efter att ha varit frihetsberövade i nästan tre dagar. 42-åringen och pojkvännen hämtade då ut bilen från polisen och började direkt prata. Spanarna kunde då inte bara se utan även höra vad paret sa eftersom fordonet var avlyssnat.

I bilen varnade hon också pojkvännen att de kunde vara avlyssnade.

– Vi pratar inte. Förstår du?

”Vet att vi måste neka”

Men under de följande timmarna spelades långa samtal in av polisen medan de åkte runt i Västerås och fortsatte mot Stockholm. Bland de första sakerna de pratade var vikten av att pojkvännen inte säger något.

– Jag vet inte, jag kommer inte ihåg. Så ska du säga. Okej, förstår du? säger hon.

– För nu säger du massor med olika saker och då blir de misstänksamma.

Kort senare fortsatte samtalet på samma tema:

– Du vet att vi måste neka, neka. Aldrig. Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss, då kan vi dra utomlands, förstår du?, säger hon.

– Ja.

– Ah. Så vi får aldrig tvivla på varandra. Vi får aldrig tvivla att den andra säger någonting. Okej?

Någon dag senare åkte 42-åringen till Thailand. Pojkvännen blev kvar i Sverige och övervakningen av hans samtal fortsatte för fullt. I slutet av augusti påbörjade han en resa norrut och samtalade på vägen med vänner i telefon, i bilen och slutligen på ett hotellrum i Norge.

– Jag har gjort det jag gjort oavsett vem än som ska ha sagt det till mig men jag kommer att ta på mig allt ensam så att ingen ska lida för det jag gjort, säger pojkvännen under ett samtal med en vän i bilen.

I förundersökningen framkommer också att pojkvännen tidigt erkänner mordet. Först tog han på sig allt ansvar. Sedan uppgav han att han gjort det för att 42-åringen bett honom.

Pojkvännen: Vad ska jag göra?

Redan när han väntade på 42-åringen på ett hotellrum i Trondheim i slutet av augusti gjorde han vad som enligt de övervakade samtalen medgivanden i ett samtal med en vän.

– Kommer du ihåg att jag berättade för dig att på grund av denna kvinna knivhögg jag två personer? säger han och fortsätter:

– Bror, de två... den ena är död.., det är på grund av detta som jag mår dåligt och inte på grund av någonting annat. Jag ville inte att han skulle dö, jag slog bara till honom och ville inte att det skulle bli så här. Men nu blev det så! vad ska jag göra?

Samtidigt som han väntade på 42-åringen fortsatte polisens intensiva spaningsarbete även i Norge. Den 29 augusti fotade den norska polisens spanare när 42-åringen och pojkvännen är tillsammans igen utanför hotellet i Trondheim efter att hon kommit tillbaka från Thailand.

Ett drygt dygn senare grips de båda i Trondheim. 31 augusti överlämnas de till svensk polis och två dagar senare häktas på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

Pojkvännen har erkänt men kvinnan har hela tiden nekat till brott.

INTERAKTIV GRAFIK: HÄR ÄR DE INBLANDADE I MORDUTREDNINGEN

Klicka på den person du vill läsa mer om.

Publicerad:

LÄS VIDARE