Mördade Maruas kropp hittad – efter 15 år

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnokroppen saknade huvud när den hittades av en grävmaskinist i april.

Nu är kvarlevorna identifierade som 18-åriga Marua – som försvann 2002.

– Det känns som att man gått tillbaka i tiden, säger hennes pappa till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
I april i år gjorde en grävmaskinist på ett bygge i Nordanå i Staffanstorp ett fasanfullt fynd. I marken låg en huvudlös kvinnokropp gömd.

I december 2002 försvann 18-åriga Marua när hon aldrig dök upp för att handla julklappar med en vän i Malmö som det var bestämt. Polisen utredde först fallet som ett försvinnande men snart ändrades rubriceringen till mord.

Hösten 2003 gjorde svampplockare ett fasansfullt fynd i Boksskogen utanför Torup i Skåne – ett kranium i en svart sopsäck. Det visade sig tillhöra Marua.

I april i år gjorde en grävmaskinist på ett bygge i Nordanå i Staffanstorp ett fasanfullt fynd. I marken låg en huvudlös kvinnokropp gömd.

Nu har kvarlevorna identifierats som Marua med hjälp av dna.

”Utredningen går nu över till region Syds kalla fall-grupp, som utreder äldre olösta mordärenden” skriver polisen. Bo Lundqvist vid polisens kalla fall-grupp har nu fallet på sitt bord.

– Jag kan i nuläget bara bekräfta att jag har fått det fallet överfört till mig, mer kan jag inte berätta, säger han till Aftonbladet.

Maruas familj berättar för Aftonbladet att de fick beskedet i veckan och nu hoppas de att utredningen kan ta ny fart. Och att de kan få svar på frågor som de levt med i snart 15 års tid.

– Det känns nu som att man har gått tillbaka i tiden till 2002, men det är positivt att polisen nu kan fortsätta med utredning och jag hoppas att de kan få fast den som ligger bakom det här, säger Maruas pappa Mohammad.

Överåklagare Mats Svensson var förundersökningsledare i fallet 2003.

– Förhoppningsvis kan man nu, vilket man inte kunde då, komma fram till en dödsorsak, säger han.

– Det kunde man inte då man bara hade huvudet.

Mats Svensson berättar att det var klarlagt att den sista som sett henne i livet var pojkvännen. Där kunde polisen fastställa att hon varit kvällen innan hon anmäldes försvunnen – sen ingenting.

– Det fanns positioneringar på hennes telefon under den kvällen men sen fanns ingenting. Och det fanns egentligen inga spår efter henne innan man hittade huvudet, säger Mats Svensson.

– Innan det fyndet visste man inte med säkerhet ens att hon var död.

Fyndet av huvudet innebar ett framsteg för polisen och den tidigare pojkvännen blev huvudmisstänkt i mordutredningen.

– Det fanns många omständigheter som gjorde att man kunde misstänka pojkvännen för delaktighet i det här. Han satt häktade i ganska många månader, en lång tid, misstänkt för det här, säger Mats Svensson.

Han berättar att misstankarna mot pojkvännen uppnådde sannolika skäl, den högre misstankegraden. Han vill med hänsyn till den nya utvecklingen i fallet inte kommentera de omständigheterna närmare.

– Men det fanns kringomständigheter som gjorde att man kom upp i den höga misstankegraden, det var inte bara att hon var försvunnen, utan även andra omständigheter, säger Mats Svensson.

Trots det släpptes ändå pojkvännen på fri fot då bevisningen inte räckte.

– Det gick inte att bevisa - då - hur hon dött eller vem som hade varit närvarande när hon dött, säger Mats Svensson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN