Efter kaosveckan – nu lämnar Trump USA

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
Arkivbild. Trump vid Air force one i mars 2017.
NYHETER

Den senaste veckan har präglats av turbulens och kaos.

Nu lämnar Trump Vita Huset och ger sig ut på sin första utrikesresa.

– Vi ser fram emot att lämna hela den här situationen bakom oss, sa Trump på en presskonferens igår.

Presidenten ska under nio dagar besöka Saudiarabien, Israel, Italien, Vatikanen och Belgien. Med på resan är frun Melania Trump.

På agendan står bland annat besök vid olika världsreligioners heliga platser, en träff med påve Franciscus samt Natos toppmöte i Bryssel och i ett G7-möte på Sicilien i Italien.

Det som har rönt mest uppmärksamhet på förhand är besöket i Saudiarabien – det första stoppet på resan. Där ska Trump på söndag ska hålla ett ”inspirerande men rakt” tal om Islam. Talet skrivs av den kontroversielle rådgivaren Stephen Miller, som bland annat författade det av domstolarna förkastade inreseförbudet.

FAKTA

Trumps galna vecka

  • Tisdagen den 9 maj, strax före klockan 18, kom plötsligt nyheten att president Trump avskedat FBI-chefen James Comey.

  • Dagen efter gick Trump, besviken över hur media rapporterat om Comey-härvan till frän attack mot några av sina motståndare på Twitter, innan han mötte Rysslands utrikesminister och USA-ambassadör i Vita huset.

  • På torsdagen sa Trump, tvärtemot mot vad hans medarbetare tidigare sagt, att han länge tänkt ge Comey sparken och på fredagen följde han upp det genom att antyda att det fanns inspelningar av samtal mellan honom och Comey.

  • Under lördagen och söndagen var det på ytan lugnare, men bakom kulisserna berättades om en rasande president och en administration i kris.

  • På måndagen kom sedan avslöjandet att Trump kan ha läckt hemlig underrättelseinformation till ryssarna under mötet i Vita huset.

  • En nyhet som på tisdagskvällen följdes av uppgifterna att Trump ska ha försökt tysta Comey.

  • Natten mot torsdag stod det klart att den tidigare FBI-chefen Robert Mueller får uppdraget att som särskild åklagare utreda Rysslands koppling till det amerikanska presidentvalet.

Talet om islam hålls på en lunch där ledare från över 50 muslimska länder deltar. En av dem är Sudans president Omar al-Bashir – som sedan 2009 varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Trump väntas få ett varmt välkomnande både i Saudiarabien och Israel, två länder med täta band till USA.

– Saudierna rullar ut röda mattan för Trump, säger Saudianalytikern och professorn Gregory Gause till NPR.

Förutom talet väntas Trump utlysa en gigantisk vapenaffär med saudierna, samt presentera ett förslag till ett ”arabiskt Nato”. Förhoppningen är att få till ett samarbete mellan olika arabiska nationer, inte minst mot terrorismen.

”En hetsjakt”

Trumps resa kommer samtidigt som presidenten genomgått en av de mest turbulenta veckorna under sin korta tid vid makten.

Justitiedepartementet har i dagarna utsett en särskild åklagare som ska utreda Rysslands inblandning i fjolårets presidentval och huruvida Moskva agerade i maskopi med hans kampanj.

Samtidigt har han anklagats för att ha läckt hemlig underrättelseinformation till ryska politiker.

”Det här är den enskilt värsta häxjakten på en politiker i amerikansk historia”, skriver Trump på Twitter på torsdagen.