Valet i Frankrike 2017

Här står valet mellan extremhögern och socialisterna

Av: 

Johanna Frändén

NYHETER

HÉNIN-BEAUMONT. I sovstädernas och arbetslöshetens norra Frankrike ser många invånare ”Madame Le Pen” som en efterlängtad frälsare.

”Få ordning på Frankrike” är Nationella Frontens slogan inför första rundan i presidentvalet i dag.

Men trots löftet att garantera fransmännens säkerhet kan en högerextrem framgång i presidentvalet få våldsamma konsekvenser i ett splittrat Frankrike.

Det är i en liten ort tre mil söder om Lille som fransk rikspolitik kan få att uppleva ett rejält paradigmskifte i kväll. Hénin-Beaumont, i den nordliga regionen Pas de Calais, är en sovstad där inte ens vänthallen vid järnvägsstationen är öppen efter kontorstider. Industrierna är nedlagda, arbetslösheten hög och området rankades nyligen som Frankrikes fattigaste.

Det är ett av Nationella Frontens starkaste fästen i landet, och den stad där Marine Le Pen i dag kommer att rösta och därefter hålla valvaka på kvällen.

Inbillar man sig att invånarna här skulle vara deppiga, uppgivna eller kanske titta på journalister med skepsis bedrar man sig. Invånarna i norra Frankrike har rykte om sig att vara trevligast i landet; det är ”bonjour” på gatan och ”välkomna hit” vid järnvägsstationen och en allmän stämning av ”kan jag hjälpa till med något?” hos lokalbefolkningen.

Ångrar få valmöten i småorter

Att Marine Le Pen, till skillnad från övriga presidentkandidater, valt att inte hålla kvällens valvaka i Paris är ingen slump. Retoriken om att företräda folket är viktig för Le Pen, som själv föddes i Neuilly-sur-Seine, Paris mest välbärgade förort. Under den stora presidentkandidat-utfrågningen på fransk tv i torsdags fick Marine Le Pen frågan om hon ångrade något under sin valkampanj.

Utspelet om att Frankrike inte bar ansvar för att 13 000 judar i Paris stängdes in och transporterades till koncentrationsläget i juli 1942 kanske?

Eller intervjun då hon hävdade att den franska koloniseringen av Algeriet, som krävde 1,5 miljoner liv, varit positiv för lokalbefolkningen?

Nej. Marine Le Pen ångrade att hon inte ”haft tid att hålla fler valmöten i småorter inför bara några hundra åhörare, där man kommer nära folket som ingen lyssnar på”.

”Måste vara på lika villkor”

Véronique är i 45-årsåldern, kör taxi och är bosatt utanför Hénin-Beaumont. Hon har kvällen före valet ännu inte bestämt vem hon ska rösta på.

– Det är flera saker jag tycker om hos Madame Le Pen, men jag tror inte på att lämna EU. Jag har inget emot invandrare, jag ger ofta pengar till flyktingar, men det måste vara på lika villkor. De som kör svarttaxi här konkurrerar ut oss som har egen firma och betalar skatt, så kan vi inte ha det. Det är många äldre som tycker att det är tabu att säga att man röstar Le Pen, men de unga har inga problem med det, säger Véronique.

Om Nationella Fronten tagit väljare från den klassiska högern i det katolska syd, står valet i norra Frankrike snarare mellan extremhögern och socialisterna.

Kometkandidaten Jean-Luc Mélenchon har på kort tid vunnit gehör för det som nästan hela Europas vänster misslyckats med de senaste åren; att få arbetarklassen att rikta sin vrede mot de styrande ekonomiska skikten snarare än mot landets muslimer. Men Marine Le Pen ligger stadigt ett par procentenheter före honom i opinionen inför valet i dag.

– Mélenchon … jag vet inte, jag ser mig inte som någon kommunist, säger Véronique.

”Inbördeskrig om hon vinner”

Trots sin protektionistiska ekonomiska politik är löftet om att skapa ordning och garantera säkerheten i ett svårt terrordrabbat Frankrike Marine Le Pens starkaste kort. Det är, paradoxalt nog, förmodligen det vallöfte hon kommer att få svårast att infria, åtminstone på kort sikt.

Paris och Marseilles invandrartäta förorter har nyligen varit plats för flera upplopp efter att manifestationer mot polisvåld har urartat. En av de stora farhågorna inför valet har varit hur ett redan djupt polariserat Frankrike kommer att reagera på en eventuell seger för Marine Le Pen. ”Inbördeskrig”, säger vissa fransmän. ”Bilbränder och upplopp” tror andra.

Klart är att fransmännen i dag går till urnorna i det mest ovissa valet sedan 2002. Då slog Marine Le Pens pappa, Nationella Frontens grundare Jean-Marie Le Pen, sensationellt ut socialisternas kandidat i första valomgången.

Två veckor senare röstade hela 82 procent av fransmännen på Jacques Chirac i sista omgången, många bara för att stoppa en främlingsfientlig förintelseförnekare från att komma till presidentmakten.

Femton år senare spår de flesta att Le Pen den yngre kommer att få jubla på valvakan här i Henin-Beaumont i kväll. Blir det så kommer slaget om Frankrike bli betydligt jämnare i slutomgången den 7 maj.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så skulle Le Pen kunna vinna valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Marine Le Pen

Frankrike

Jean-Luc Mélenchon

Paris