Kina varnar för krig om Nordkorea

NYHETER

En militär konflikt om Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst", säger Kinas utrikesminister Wang Yi.

Varningen kommer efter att USA:s president lovat att ta itu med "problemet" Nordkorea och samtidigt som världen befarar att diktaturen förbereder ännu ett kärnvapentest.

1 av 2 | Foto: TT
För en vecka sedan beordrade Donald Trump en grupp amerikanska örlogsfartyg att flytta sig närmare Koreahalvön.

– Om ett krig bryter ut så blir resultatet en situation där alla är förlorare och där det inte finns några vinnare, säger Wang Yi under en gemensam presskonferens med sin franske kollega Jean-Marc Ayrault i Peking.

Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA. För en vecka sedan beordrade han en grupp amerikanska örlogsfartyg att flytta sig närmare Koreahalvön, i vad som ses som en styrkeuppvisning mot Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

"Kommer att hanteras"

– Nordkorea är ett problem, problemet kommer att hanteras, sade Trump vid en pressträff på torsdagen.

På Twitter uttryckte Trump förtroende för att Kina, Nordkoreas enda allierade, kommer att hantera Nordkorea på ett korrekt sätt, men att USA och dess allierade kommer att träda in om Kina inte lyckas.

USA:s militärhögkvarter Pentagon vill inte kommentera uppgifter om möjliga förebyggande åtgärder mot Nordkorea. Högkvarteret diskuterar inte framtida insatser eller spekulerar om möjliga scenarier, enligt en talesperson.

En fråga om när

Men en anonym rådgivare i Vita huset hävdar att militära alternativ mot regimen i Nordkorea "redan håller på att utvärderas", eftersom nya vapentester är att vänta.

– Med den här regimen är frågan inte om det händer, utan när, säger källan.

Färska rapporter visar att Nordkorea kan vara redo att genomföra ett nytt kärnvapenprov vid testanläggningen Punggye-ri. Och det spekuleras om att landet ska genomföra en ny raketuppskjutning, eller ännu en provsprängning, när landet firar 105-årsjubileet av landets grundare Kim Il-Sungs födelse - Solens dag - på lördagen.

"Kärnvapenkrig kan bryta ut"

Nordkorea anklagar USA för att öka risken för krig, genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön, och hotar med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

– Det här har skapat en farlig situation där ett kärnvapenkrig kan bryta ut när som helst och utgör ett allvarligt hot mot freden och säkerheten i världen, för att inte tala om situationen i Nordöstasien, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesdepartements avdelning för nedrustning och fred, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Air China meddelar samtidigt att bolaget ställer in alla flygningar mellan Peking och Pyongyang från och med måndag, uppger den statliga tv-kanalen CCTV.

ARTIKELN HANDLAR OM