Jakob skrapade 1 000 trisslotter – så här slutade det

avMalin Wigen

NYHETER

Med 1 000 trisslotter skulle Jakob Vastamäki ta reda på hur mycket det gick att gå med vinst, eller back. Nu är hans projekt över.

– Det har varit de två roligaste månaderna i mitt liv, säger han.

Foto: Kjell Eriksson
Jakob Vastamäki.

I två månaders tid har man kunnat följa Jakob Vastamäki, 23, som haft som examensarbete att skrapa 1000 trisslotter. Syftet har varit att ”testa den statliga lyckan” – och se hur mycket pengar han kunde få in, eller snarare gå back.

Och nu har projektet nått sitt slut. På fredagseftermiddagen skrapade han den sista lotten utanför Rosenbad i Stockholm – och det visade sig vara en nitlott. Jakobs totala vinst, efter 1 000 lotter, landade på 20 590 kronor.

”Inte gjort det för att bli rik”

De gånger han vunnit har det ofta rört sig om en summa på 30 eller 60 kronor. Den högsta vinsten han fick på en lott var 10 000 kronor.

– Hade jag inte vunnit på den hade jag gått minus 20 000, nu går jag istället cirka 10 000 minus, då trisslotterna kostade 30 000 kronor, säger han och fortsätter:

– Jag har aldrig gjort det här för att bli rik. Jag har gjort det här för att reda på varför staten säljer de här lotterna till oss människor, vad som händer i hjärnan när vi spelar och varför vi gillar att spela.

”Både tråkigt och skönt att det är över”

Jakob har dock inte fått svar på alla sina frågor, hur staten ser på sitt ansvar är ännu oklart. Han har däremot fått flera personer att säga att de aldrig ska köpa en trisslott igen.

Nu när projektet är över känns det både tråkigt och skönt, tycker Jakob.

– Det tråkiga är att jag har fått så mycket kärlek av alla som följt mig. Och nu tar den ju lite slut, den dagliga dosen i alla fall. Men det känns också extremt skönt. Det har tagit längre tid än jag trott att skrapa och lägga ut filmer på det. Världens största ilandsproblem egentligen, säger han och fortsätter:

– Det har varit de livs roligaste månaderna i mitt liv.