57 gripna i gryningsräd mot börsen i Istanbul

avMartin Schori

Foto: Osman Orsal / AP / TT

Turkiska polisen slog till mot Istanbulbörsen imorse.

Minst 57 personer greps i aktionen, som uppges vara en en del av utredningen kring det misslyckade kuppförsöket förra sommaren.

De gripna anklagas för att ha band till predikanten Fethullah Gülen, som Erdogans regim anklagar för att ha legat bakom kuppen.

Enligt den turkiska dagstidningen Haberturk är de gripna före detta anställda på börsen i Istanbul. Räderna ska ha skett i sex olika provinser.

De gripna misstänks bland annat för att ha använt en krypterad app för meddelanden som regimen menar var gjord för att Gülen-anhängare ska kommunicera med varandra. De ska också ha genomfört transaktioner åt banken Asya, som är kopplad till predikantens rörelse.

Fethullah Gülen har förnekat att hans rörelse låg bakom försöket att avsätta Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Utrensningarna kritiseras

För en månad sedan avskedades 4 000 offentliganställda i Turkiet. I slutet av april fick 9 100 poliser sparken. Omkring 49 000 människor har gripits och nästan 145 000 har sparkats från sina jobb efter kuppförsöket.

Aktionerna har kritiserats av omvärlden, som menar att Erdogan utnyttjat kuppförsöket för att rensa ut politiska motståndare.

Nyligen fick Erdogan ännu mera makt, då det turkiska folket – med överraskande liten marginal – röstade igenom förändringar i konstitutionen. Bland annat innebär förändringarna att Erodgan kan sitta kvar vid makten till 2029.

ARTIKELN HANDLAR OM