Flickan stod upp mot nazismen – bilden har blivit ikonisk

avJonna Claesson

NYHETER

Lucie, medlem i en lokal scoutgrupp i Tjeckien, fångades på bild i samband med en högerextrem march i staden Brno. Bilden har blivit ikonisk och sprids över hela världen, skriver Mashable.

När en högerextrem march ägde rum i staden Brno, Tjeckien, den 1 maj valde flickscouten Lucie att stå upp mot nazismen i en motdemonstration. En bild som togs i samband med marchen har blivit ikonisk och sprids över hela världen.

På bilden står Lucie ansikte mot ansikte med nazisten och håller upp en skylt med texten ”Vi ska uppfostra era barn”. Som enligt Mashable är ett klassiskt scoutmotto i Tjeckien.

Lucie berättade senare i Tjeckisk radio att hon och mannen på bild hade talat om migration och invandrare och att hon deltog för att det är viktigt ”Det är viktigt att synas och höras och stå upp mot vad vi inte vill.”

World Organization of the Scout Movement (WOSM) har delat bilden på Facebook. Inlägget har fått tusentals reaktioner och har delats minst lika många.

”Människor från alla samhällsskikt, bland annat scouter, kom ut på gatorna under en högerextrem demonstration under gårdagen (1 maj, reds. anm.) för att uttrycka sitt stöd för värderingar angående mångfald, fred och förståelse. Skapa en bättre värld!”, skrev dem på sin Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nazism

Tjeckien