Stadsdel i ruiner efter ”århundradets rån”

Över 50 gärningsmän flydde med tiotals miljoner

NYHETER

Över 50 beväpnade rånare sprängde sig in i ett högsäkerhetsvalv i Paraguay och flydde med miljontals dollar i vad som kallas ”århundradets rån”.

Ett helt kvarter har lämnats i ruiner – och militären har kallats in i jakten på de skyldiga.

– Oljudet gick ut över staden som bomber i ett krig, säger vittnet Antonio del Puerto till AFP.

1 av 8 | Foto: Mariana Ladaga/AP
Polis vaktar utanför det söndersprängda valvet.

Det storskaliga rånet i den paraguayanska staden Ciudad del Este pågick i 2–3 timmars tid under natten till måndag.

Dussintals maskerade personer gick till attack mot en säkerhetsfirmas högkvarter med militära vapen och sprängmedel. Målet: Ett högsäkerhetsvalv som innehöll runt 40 miljoner dollar.

Samtidigt skedde flera explosioner vid en polisstation och bilar sattes i brand över hela staden – för att skapa förvirring.

”Förstördes helt och hållet”

Paraguayanska myndighetsföreträdare kallar det ”århundradets rån”.

– Säkerhetsfirmans fastigheter har förstörts helt och hållet och attacken orsakade kaos och terror i staden, säger Justo Zacarias, guvernör för den paraguayanska delstaten Alto Parana, till AFP.

– Inget som detta har någonsin hänt i Paraguay.

Enligt polisens utredare var mellan 50 och 80 gärningsmän inblandade i rånet.

Ciudad del Este är Paraguays näst största stad, belägen alldeles intill gränsen till Brasilien. Staden är ett handelsnav i regionen, men uppges också vara ett centrum för den sydamerikanska narkotikahandeln.

Sprängde upp valvet

Den drabbade säkerhetsfirman sysslar med värdetransporter och gärningsmännen använde mängder av sprängmedel för att spränga upp deras valv. Det är ännu oklart hur mycket pengar de kom undan med.

– Det blev skottväxling, säger en källa inom delstatspolisen till AFP.

– Flera dog och skadades, men vi går inte ut med mer information för tillfället. Vi letar fortfarande efter folk.

En polis dödades vid rånet, en annan skadades och flera civila personer skadades. Nu har Paraguay satt in militären i jakten på gärningsmännen.

Stöd från Brasiliens president

Många av dem tros ha flytt mot gränsen och enligt en paraguayansk åklagare talade flera gärningsmän portugisiska. Grannlandet Brasilien lovar därför att hjälpa till med alla resurser som krävs.

– Den brasilianska regeringen uttrycker solidaritet med den här kriminella handlingens offer och särskilt med de anhöriga till den döde paraguayanske polisen, säger Brasiliens president Michel Temer.

Grannlandet i söder, Argentina, har förstärkt sina gränskontroller.

Säkerhetsfirman uttrycker sina kondoleanser för den dödade polisen i ett uttalande, rapporterar Bloomberg. Den uttrycker också sin oro över de kriminellas ”organisation, kapacitet och krigsliknande utrustning”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paraguay

Brasilien