LKAB:s flytt av Kiruna framskjuten

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kiruna får ett nytt centrum. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Nu inleder Kiruna byggnationen av en ny stadskärna öster om nuvarande centrum, enligt ett pressmeddelande.

Stadsomvandlingen har sin bakgrund i att gruvbolaget LKAB behöver expandera mot Kirunas ursprungliga stadskärna. Bolaget har åtagit sig att ersätta fastighetsägare och hyresgäster i takt med att byggnaderna rivs successivt.

Den nya byggtidplanen för nya Kiruna ett positivt besked för LKAB.

"Det har lett till att vi kunnat synka tidplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på", skriver Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar, i ett pressmeddelande.

LKAB noterar att flytt från Kirunas centrum inte behöver ske förrän år 2022 och gruvbolaget meddelar att man skjuter fram flytten tre år. En annan förändring är att LKAB vill köpa fastigheter i ett större område än vad man tidigare visat.

Det nya Kiruna ska byggas inom de närmaste sju åren fram till 2024. I den nya byggtidplanen kommer räddningstjänst, bostadsprojekt, resecentra och kulturhus att byggas mellan 2017 och 2018.

"Projektering pågår för fullt och det här blir det första generalentreprenadsprojektet i Kirunas nya centrum. Entreprenadformen gör att vi kan attrahera flera olika byggföretag", skriver Kirunabostäders vd Annelie Vinsa i en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kiruna

LKAB