Peter Springare

Peter Springares uppmaning: Lämna Facebookgruppen

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

På onsdagsmorgonen skrev den omstridde Örebropolisen Peter Springare ett inlägg på Facebook. Där uppmanar han sina följare att lämna gruppen ”Stå upp för Peter Springare”, som har över 200 000 medlemmar.

Peter Springare.
Peter Springare.

I februari skrev kriminalinspektören Peter Springare i Örebro ett Facebookinlägg där han bland annat räknade upp förnamn på gärningsmän. Efter inlägget, som fick enorm spridning på det sociala nätverket, skapades gruppen ”Stå upp för Peter Springare”.

Gruppen fick på kort tid hundratusentals medlemmar och har nu över 200 000. Men nu tar huvudpersonen själv fullt avstånd från den rasism och det hat som sprids i gruppen.

”Verkar ha tappat greppet”

I ett Facebookinlägg på onsdagsmorgonen konstaterar Springare att gruppen ”spårat ur”.

Jag har tidigare inte haft tid och möjlighet att i detalj följa den gruppen, men har gjort så de senaste två veckorna. Vad jag då sett är att gruppens skapare och hans administratörer helt verkar ha tappat greppet och släpper in rena rasistiska och främlingsfientliga inlägg”, skriver han.

I slutet av inlägget uppmanar Springare alla som tar avstånd från rasismen som sprids att lämna gruppen och ansluta sig till ”andra mera seriösa grupper som står upp för och stöttar mig och det jag står för”.

Ett par timmar efter Springares inlägg bytte administratörerna namn på Facebookgruppen till ”Stå upp för sanningen” – samtidigt som tusentals medlemmar under onsdagen lämnat. Namnet ändrades flera gånger under onsdagen, bland annat till ”Vi som står upp för våra åsikter” och ”#jagärsåjävlatrött”.

Efter sitt första omstridda Facebookinlägg anmäldes Springare bland annat för hets mot folkgrupp. Han har i sin tur anmält sina chefer till Justitiekanslern för att han anser sig ha blivit trakasserad och misskrediterat av polismyndigheten.

Aftonbladet söker Peter Springare.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Leif GW Persson: ”Peter Springare bidrar till att kasta skuld”

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Springare

Rasism