Ivanka Trump kan rädda Parisavtalet från pappa Trump

1 av 2

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trumps dotter Ivanka Trump spås vara en av få som kan påverka sin pappa.

När Trump nu hotar att riva upp Parisavtalet sätter många sin tilltro till att dottern ska kunna få fadern på andra tankar.

– Jag hoppas presidenten lyssnar på sin dotter, säger New Yorks förra borgmästare Mike Bloomberg enligt CNBC.

I början av april fick Ivanka Trump en officiell och obetald anställning som assistent och rådgivare till sin pappa Donald Trump.

Sedan dess har dottern visat prov på att vara en av få som faktiskt kan utöva inflytande på den annars så självbestämmande Trump.

Bland annat ska Ivanka ha gått emot sin far in samband med att Trump ville förbjuda inresor för syrier, varpå hon då kontrade med att säga att USA borde överväga att välkomna fler människor från Syrien.

Övertalade Trump till Syrien-attacken

Ivanka uppges även vara den som övertalade Trump att agera mot den syriska regimen efter kemvapenattacken i Idlib.

– Ivanka är trebarnsmor och har inflytande. Jag är säker på att hon sa till honom: ”Lyssna, det här är hemska grejer”, har Ivankas bror, Eric Trump tidigare berättat i en intervju med brittiska Daily Telegraph.

Även Vita husets presstalesperson Sean Spicer bekräftade delvis Eric Trumps uppgifter om sin systers inblandning i attacken mot Syrien.

– Det är inget tvivel om att Ivanka och andra vägde in och när han själv såg bilder så blev han mycket rörd, sa han under en pressträff.

”Hoppas Trump lyssnar på dottern”

Trots att Ivanka aldrig uttryck sin åsikt kring klimatavtalet offentligt menar många att den ändå lyser igenom och är motsatsen hennes fars och i samband med att ett stort möte om Parisavtalets framtid ska hållas i Vita huset på tisdagen sätter nu många sin tro till hennes övertalningsförmåga.

Mötet kan enligt flera nämligen vara avgörande för Parisavtalets framtid.

– Jag hoppas att presidenten lyssnar på sin dotter Ivanka och att han därmed ändrar sig om att riva upp Parisavtalet, sa New Yorks tidigare borgmästare, Mike Bloomberg, till CNBC inför mötet.

Bloomberg, som är medförfattare till boken ”Climate of Hope, hänvisade till att USA nått stora framgångar i de mål på klimatområdet som sattes upp efter att avtalet skrevs under förra året.

– Vi är redan två tredjedelar mot att nå målen för 2025, sa han till CNBC.

Vill satsa mer på kolet

Parisavtalet, som förhandlades fram under ex-presidetn Barack Obamas tid och trädde i kraft i november 2016, ses som den största globala klimatsatsningen någonsin och har varit ett av Trumps stora valfrågor.

Under sin valkampanj lovade Trump att bryta avtalet som han menar skadar USA:s ekonomi, vilket han också gjort genom att bland annat skriva under en omfattande exekutiv order på miljöområdet – vilket innebär att amerikanska jobb ska gå före kampen mot klimathotet.

– Min regering ska stoppa kriget mot kolet. Vi ska producera amerikanskt kol för att driva amerikanska industrier, sa Trump i samband med att han undertecknade dekretet som enligt enligt CNN i praktiken kommer att utradera Obamas klimatpolitik.

Anordnade möte

Enligt Business Insider jobbar Ivanka nu stenhårt för att få fadern på andra tankar och förhoppningsvis nöja sig med att enbart omförhandla avtalet.

Som en sista försök anordnade hon på måndagen ett möte mellan chefen för miljömyndigheten EPA, Scott Pruitt, och republikanska Alaska-senatorn Lisa Murkowski – för att Trump skulle lyssna på båda sidor inför tisdagens möte, uppger Business Insider med hänvisning till Axios.

Pruitt, som tidigare uttryckt sin skepsis mot klimathotet och sagt att USA omedelbart borde bryta Parisavtalet som han menar är ”en dålig deal för landet” väntas företräda ”lämna” – sidan medan senatorn Murkowski har sagt att USA måste ta tag i klimathotet och att hon själv sett effekterna av klimatförändringarna i sin egen delstat Alaska.

Kända aktivister

Tidigare har Ivanka Trump även anordnat klimatmöten med de kända miljöaktivisterna, tidigare vicepresident Al Gore och skådespelaren Leonardo Di Caprio, vilka även Donald Trump deltagit på.

Det är dock inte bara Ivanka som går emot Trumps vilja att bryta avtalet. Även utrikesminister Rex Tillersson har tidigare uttalat sig positivt kring att inte riva upp avtalet utan omförhandla det, liksom USA:s energiminister Rick Perry som tidigare ifrågasatt forskningen kring global uppvärmning.