Putin och Trump kommer träffas i juli

Kreml: Samtalet var affärsmässigt och konstruktivt.

avEbba Thornéus

NYHETER

WASHINGTON. Ett möte mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kommer att ske i sommar.

Det bestämdes under ett telefonsamtal på tisdagen.

Ledarna var överens om att försöka hitta en diplomatisk lösning på hotet från Nordkorea och situationen i Syrien uppger Kreml.

Tisdagens samtalet var det tredje över telefon mellan de båda ledarna.

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin kom under pratstunden överens om att tillsammans arbeta för att hitta diplomatiskt lösningar i fråga om hotet från Nordkorea och den spända situationen på den koreanska halvön.

Putin ska ha manat till återhållsamhet för att minska spänningarna, rapporterar ryska medier med hänvisning till uttalande från Kreml.

Ledarna ska även ha diskuterat läget i Syrien och , även där kommit överens om att öka samarbetet för att komma tillrätta med terrorismen.

”Lidandet har pågått för länge”

”Vi diskuterade ett antal aktuella frågor gällande ett bilateralt samarbete på den internationella arenan. Tonvikten ligger på samordning av både amerikanska och ryska åtgärder i kampen mot internationell terrorism inom ramen för den syriska krisen”, skrev Kreml på sin hemsida efter samtalet.

Ländernas utrikesministrar kommer därför att intensifiera sina ansträngningar för att skapa eldupphör i landet, med målet att påbörja en verklig fredsprocess i Syrien, enligt Kreml som tillägger att samtalet mellan de båda ledarna var ”affärsmässigt” och ”konstruktivt”.

Även Vita huset meddelade i ett uttalande att samtalet om Syrien var ”mycket bra”och att de båda ledarna var överens om att lidandet i landet ”har pågått alltför länge”.

Första samtalet efter Syrien–attacken

Tisdagens samtal var det första mellan ledarna sedan Trump beodrade avfyrningen av 59 Tomahawk-missiler mot en regimkontrollerad militäranläggning i Syrien den 6 april.

Ryssland är ju som tidigare känt, en av presidentBashar al-Assads närmsta allierade.

De två ledarna kom även överens om att träffas på ett enskilt möte under G20-mötet i Hamburg som pågår mellan 7 och 8 juli, rapporterar Interfax.

Mötet är det första där ledarna träffas personligen.