Efter kyligaste majnatten på 70 år väntas värme till helgen

NYHETER

De två senaste nätterna har varit bland de kallaste majnätterna i södra och mellersta Sverige på flera decennier.

I Uppsala uppmättes fem minusgrader i natt – stadens kallaste majnatt på 70 år.

Men redan till helgen väntas temperaturer upp mot 20 grader i landets södra delar.

Majvädret har på många håll i landet hittills mest liknat ett aprilskämt: ett fåtal soltimmar, men framför allt snö, hagel, regn och låga temperaturer.

Två lågtrycksområden öster om Sverige och ett högtryck väster om landet gör att en luftström från Ishavet just nu pressas långt ner i Europa. För svensk del har väderläget inneburit en ovanligt kylig start på försommarmånaden maj.

– Vi har väldigt kall luft över oss som dragit ner norrifrån, så kallad polarluft från Arktis. I vanliga fall brukar varm luft från sydligare breddgrader reducera den kalla luften, men just denna maj har det varit så pass kall luft att den milda luften inte har kunnat stå emot, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på väderinstitutet Foreca.

Nära rekord i Visby

Under natten till onsdagen uppmättes de kallaste majtemperaturerna på flera decennier vid ett antal mätstationer i södra och mellersta Sverige. I Visby på Gotland var det ytterst nära att den kallaste temperaturen sedan mätningarna började 1859 noterades, skriver SMHI på sin webbplats. I maj 1965 uppmättes 7,2 minusgrader vid mätstationen i staden – i natt 7,1 minusgrader.

I Uppsala noterades 5,0 minusgrader under natten till onsdagen – den lägsta majtemperaturen sedan 1947 då det vid ett tillfälle var 5,5 minusgrader i staden.

Även natten till i tisdags var sällsynt kylig – på flera håll i Götaland och Svealand var det den kyligaste majnatten sedan mitten av 1980-talet eller ännu tidigare, uppger SMHI. I Örebro noterades 4,6 minusgrader, den lägsta majtemperaturen sedan 1942 då 5,6 minusgrader uppmättes. Mätstationen i Linköping/Malmslätt uppmätte 5,0 minusgrader under natten till tisdagen, den lägsta temperaturen sedan 1935, enligt SMHI.

Kallt även i natt

Även i natt och under torsdagen väntas det bli kyligt.

– Under natten som kommer får vi minusgrader i Svealand och längre norrut. Som kallast ser det ut att bli i Dalarna och Gävleborg, ned mot 5–10 minusgrader. I morgon mitt på dagen kommer temperaturen upp till 5–10 plusgrader i södra halvan av landet och 0–5 grader i norr, säger Kristoffer Molarin.

Lagom till helgen ser det dock ut att bli varmare.

– På fredag kommer vi upp mot 10–15 grader i söder och 2–10 i norr. Sedan fortsätter den trenden under lördag och söndag, säger Kristoffer Molarin.

Under lördagen ser det ut att bli 13–17 grader i söder och 4–12 grader i norr, enligt Foreca. På söndag väntas det bli 15–19 grader i södra Sverige och 3–10 grader i norr.

1 av 3 | Foto: LÄSARBILD
En läsare från Gävle har tagit en snöig bild på sin bakgård. Klicka vidare för att se hur det såg ut ett dygn senare.
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder