Oroligheterna i Venezuela

Oroligt på valdagen i Venezuela – flera döda i protester

Av: 

Adam Westin

Joakim Magnå

NYHETER

En kandidat i valet om grundlagsändring i Venezuela blev under natten mot valdagen ihjälskjuten i sitt hem. Den mördade Jose Felix Pineda var en 39-årig advokat, uppger AFP.

Dessutom har en ungdomspolitiker i oppositionen, fyra demonstranter, två tonåringar samt en soldat dödats i samband med protester i olika städer i helgen, skriver BBC.

Soldaterna har slagit tillbaka demonstranterna med gummikulor och tårgas.

Jose Felix Pineda uppges vara en 39-årig advokat och kandidat i dagens val om en grundlagsändring i Venezuela, skriver nyhetsbyrån AFP.

Pineda sköts ihjäl i sitt hem i Ciudad Bolivar under natten till i dag, uppger nyhetsbyrån. Han är den andre kandidaten som mördats inför valet. Den 10 juli dödades José Luis Rivas i staden Maracay.

Även Ricardo Campos, en ungdomspolitiker i oppositionspartiet Acción Democrática party, ska ha skjutits i samband med en protest, skriver BBC.

Ytterligare fyra män, två tonåringar – 13 och 17 år gamla – samt en soldat har dödats i skottlossningar i de våldsamma proteser som brutit ut under lördagen och söndagen i olika städer, enligt AFP.

Totalt har alltså minst nio personer mist livet i helgen.

Maskerade och beväpnade

Soldater med förstärkta fordon har under söndagen skjutit gummikulor och tårgas mot demonstranter som blockerar en motorväg i huvudstaden Caracas, skriver AFP. En del av aktivisterna är maskerade och beväpnade med molotov cocktails.

– Vi är här som ett rent motstånd mot dagens process mot konstitutionen. Folket kommer inte att ge upp gatorna förrän den vidriga regeringen gör det, säger 54-årige Carlos Zambrano till AFP.

– Vi kommer att fortsätta slåss tills Maduro försvinner.

Vittnen uppger att soldater har genomsökt lägenhetshus i områdena El Paraiso och Montalban i jakt på demonstranter, skriver AFP.

Fyra soldater skadades när de besköts av hemmagjorda fyrverkerier i östra Caracas och sju poliser blev skadade i när en bomb gick av på gatan i samband med att de skulle blockera en gatan i östra Caracas.

Även i Venezuelas andra stad, Maracaibo, och Puerto Ordaz har soldater och aktivister drabbat samman. Koalitionen av oppositionspartier har uppmanat folket att demonstrera runt om i hela landet.

Röstar om grundlagsändring

Upptakten till söndagens val har präglats av oroligheter.

– Våldet har varit omfattande mot oppositionen sedan länge, säger Erik Jennische, latinamerikaexpert på Civil Rights Defenders.

Valet i Venezuela utlystes i maj av presidenten Nicolás Maduro och kan komma att stärka presidentens och socialistpartiets makt.

Det som medborgarna väljer är kandidater till en konstitutionsförsamling som ska skriva en ny grundlag för Venezuela. Den mördade advokaten Jose Felix Pineda ska ha varit en kandidat.

– Regeringen har som ambition att skriva om regelverket för att själva inte förlora makten. Det är det enda syftet med den här omröstningen, säger Erik Jennische, latinamerikaexpert på Civil Rights Defenders.

President Nicolás Maduro var den förste att rösta i söndagens val.

– Jag ber Gud om hans välsignelse så att folket fritt kan utöva sin demokratiska rätt att rösta, sa han, enligt AFP.

Över hundra har dödats

Demonstrationer har ägt rum i stort sett dagligen de senaste månaderna, omkring 120 personer har dödats i gatuprotester sedan början av april.

Inför valet initierade oppositionen en generalstrejk. Maduros regering har i sin tur förbjudit protester.

Venezuela befinner sig i en svår ekonomisk kris. Landet har brist på mediciner och basvaror, hög brottslighet och en mycket hög inflation.

USA, EU och latinamerikanska länder som Argentina, Brasilien, Colombia and Mexiko har kritiserat valet och uttryckt oro för att det kommer att förstöra landets demokrati.

Utländska flygbolag som Air France, Delta, Avianca och Iberia har ställt in sina flighter till Venezuela av säkerhetsskäl, rapporterar AFP.

USA beordrade nyligen sina diplomaters familjer att lämna landet.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Oroligheterna i Venezuela

LÄS VIDARE

BILDEXTRA: Kravaller och dödsoffer i Venezuela

ÄMNEN I ARTIKELN

Oroligheterna i Venezuela

Venezuela

Nicolás Maduro

Caracas