Nordkoreas kärnvapenprogram

Trump: Tålamodet med Nordkorea är över

Av: 

Per Arnsäter

Daniel Nilsson

TT

NYHETER

Donald Trump har för första gången träffat sin sydkoreanske kollega Moon Jae-In i Vita huset.

– Det strategiska tålamodet med Nordkorea har misslyckats, sade Trump och tillade att tålamodet nu är över.

Förhållandet mellan USA och Nordkorea är minst sagt ansträngt och det har inte blivit bättre den senaste tiden. Nyligen dog den amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha skickats hem i koma efter att ha varit fängslad i över ett år. Och i mitten av juni kraschade en spiondrönare vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Farkosten har pekats ut som nordkoreansk med syfte att spionera på det amerikanska missilförsvarssystemet THAAD.

Under diktatorn Kim Jong-uns styre har Nordkorea trappat upp sitt kärnvapenprogram. Allt fler missiltester har genomförts och hittills i år har sexton uppskjutningar gjorts enligt statistik från CNN. Syftet med testerna är att ta fram kärnvapenbestyckade missiler som kan nå det amerikanska fastlandet. Ett sätt att säkerställa diktatorns fortsatta styre över Nordkorea.

Kärnvapenprogrammet kräver ”resolut” svar

När Donald Trump mötte sin sydkoreanske presidentkollega Moon Jae-In i Washington på fredagen låg Nordkorea högt på agendan.

– Pyongyangs kärnvapenprogram kräver ett resolut svar, sade Trump.

En rad åtgärder – säkerhetsmässiga, diplomatiska och ekonomiska – planeras för att sätta press på Pyongyang, och skydda amerikanska medborgare och allierade ”från hotet känt som Nordkorea”, enligt Trump.

– Vårt mål är fred, stabilitet och välstånd för regionen, sade Trump som också passade på att prisa USA:s goda relationer och handelsförbindelser med Sydkorea.

The era of strategic patience with the North Korea regime has failed. That patience is over. We are working closely… https://t.co/MxN04V2Yn4

Uppmanar till förhandling

Sydkoreas president Moon Jae-In berättade att landet avser att stärka sin försvarsförmåga och att varje provokation från grannlandet obevekligen kommer att bemötas. Samtidigt lade han ut en fredstrevare till grannlandet.

– Jag uppmanar Pyongyang att snarast åter sätta sig ned vid förhandlingsbordet, sade Moon.

Inför besöket har Moon sagt att Pyongyang på något sätt måste belönas av Washington och Seoul om landet beslutar att frysa sitt kärnvapenprogram och accepterar att inleda förhandlingar.

Trump kommer att besöka Sydkorea senare under året, enligt Moon.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Nordkoreas kärnvapenprogram

LÄS VIDARE

Nordkorea: Trump är en psykopat

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkoreas kärnvapenprogram

Nordkorea

Sydkorea

Donald Trump

USA

Moon Jae-In