Trumps nya retorik mot Nordkorea möts av stark kritik

Den amerikanske presidenten Donald Trump lovade under tisdagen att svara med ”eld och ursinne” om Nordkorea inte slutar hota med att attackera USA.

Nu höjs röster från flera amerikanska bedömare angående Trumps nya retorik.

– Det är farligt och vårdslöst att hota Nordkorea med utplåning, säger Daryl Kimball, chef på avrustningorganisationen Arms Control Association till tidningen the Guardian.

Nordkorea har byggt en kärnvapenspets som får plats i en långdistansrobot enligt en hemligstämplad myndighetsrapport, rapporterar Washington Post. Landet har därmed tagit ett rejält kliv mot att bli en kärnvapenmakt.

Under tisdagen uttalade sig USA:s president Donald Trump med en varning:

”Nordkorea gör bäst i att inte hota USA mer. De kommer att bemötas med eld och ursinne av ett slag som världen aldrig tidigare sett”, sa han till journalisterna som samlats vid hans golfklubb i Bedminister, New Jersey.

”Vårdslöst och kontraproduktivt”

Det höga tonläget har fått flera amerikanska röster att höjas kring Trumps retorik gentemot Nordkorea.

– Det är farligt, vårdslöst och kontraproduktivt för Donald Trump att hota Nordkorea med utplåning, säger Daryl Kimball, chef på avrustningorganisationen Arms Control Association till tidningen the Guardian.

Även Kimballs kollega Kelsey Davenport anser att det finns en risk med den här sortens retorik och att en liten incident kan komma att explodera och leda till en större konflikt:

– Det ökar risken för krig i regionen, säger hon till nättidningen Politico.

Den demokratiske sentorn, och toppkandidaten Dianne Feinstein manar till att diplomati är den ”enda sunda vägen framåt” och kritiserar starkt Trumps ordval:

– Isoleringen av Nordkorea har inte stoppat deras strävan efter kärnvapen och president Trump hjälper inte situationen med sina bombastiska kommentarer.

Kan komma allt närmare en konfrontation

Den amerikanske senatorn John McCain menar att Trumps senaste kommentarer kan föranleda att USA och Nordkorea kommer allt närmare en konfrontation:

– Du måste vara säker på att du kan göra det du säger att du ska göra, säger McCain till en radiostation i Phoenix.

Vita huset har valt att inte kommentera Trumps ordval men menar på att han fick fram sitt budskap som ”väldigt starkt och tydligt”. Försvarshögkvarteret Pentagon har sagt att man ”inte är medveten om någon policyändring” och hänvisar alla frågor till Vita huset.

Överväger att attackera Guam

Bara några timmar efter Trumps varning har Nordkorea meddelat att man överväger att attackera flera strategiska militära installationer i Guam, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Förutom det mer allvarliga i att situationen nu kan eskalera mellan de båda nationerna har många medieprofiler i USA uppmärksammat Trumps nya retorik som något den nordkoreanske ledaren Kim Jung-un ägnat sig åt.

I wasn't mocking, @thehill. Hence "no joke." I was serious. No earnestness allowed on Twitter. https://t.co/t6sYYNsFez
Publisert:

LÄS VIDARE