Amerikansk och iransk militär i ny incident: ”Avfyrande avledningsfacklor”

NYHETER

I veckan sköt ett amerikanskt krigsskepp varningsskott mot ett iranskt fartyg.

Nu har USA:s flotta avfyrat avledningsfacklor mot iranska styrkor.

”Ett provokativt och oprofessionellt drag av amerikanerna”, säger iranska militären enligt AFP.

I tisdags avfyrade ett amerikanskt krigsskepp varningsskott mot ett iranskt fartyg i Persiska viken. Fartyget, från militärorganisationen Iranska säkerhetsgardet, hade enligt rapporter från amerikanska myndighetstjänstemän styrt rakt mot skeppet från USA:s flotta – och ignorerat deras radiosamtal, eldsignaler och andra varningar.

Under lördagsmorgonen rapporterade iransk militär om en ny incident med USA:s flotta i Persiska viken, uppger AFP.

Det var vid lunchtid svensk tid på fredagen som flottan närmat sig det iranska skeppet och med en helikopter avfyrat avledningsfacklor i vad de kallar ett provokativt drag.

”Hangarfartyget USS Nimitz och dess medföljande krigsfartyg, medan de övervakades av militärens fartyg, flög en helikopter nära olje- och gasplattformen Resalat och närmade sig styrkans skepp”, meddelar iransk militär, uppger AFP.

”I ett provokativt och oprofessionellt drag skickade amerikanerna ett varningsmeddelande till skeppen och avfyrade avledningsfacklor”.

Enligt uttalandet från Iranska säkerhetsgardet svarade Iran med att ”ignorera det okonventionella agerandet från de amerikanska skeppen och fortsätta sitt uppdrag, varefter hangarfartyget och dess krigsfartyg lämnade området”.

Under fredagen kom USA med ett beslut om sanktioner mot Iran för att landet skulle upphöra med dess farliga rakettester. Det gemensamma uttalande tillsammans med Storbritannien, Frankrike och Tyskland kom dagen efter att Iran skjutit upp landets hittills mest avancerande satellitbärande raket.

”Iran farligaste hotet”

I förra veckan valde USA:s president Donald Trump att tillsvidare behålla Iranavtalet som han kritiserat hårt under sin valkampanj. Avtalet går i korthet ut på att Iran begränsar sitt kärntekniska program i utbyte mot sanktionslättnader.

Samtidigt lovade Trump hårdare tag mot Irans robotprogram i form av sanktioner.

”Iran är fortfarande ett av de farligaste hoten mot USA:s intressen och regional stabilitet”, skrev Vita huset i ett uttalande.

USA kritiserade även Iran för fängslandet av amerikanska medborgare. Häromveckan dömdes en 37-åring historiker från Princetonuniversitetet i USA till tio års fängelse.

– Presidenten och utrikesministern bedömer att dessa iranska handlingar kraftigt undergräver avtalets syften, vilket var att bidra till regional och internationell fred och säkerhet, sa en tjänsteman i samband med uttalet, skriver TT.

”President Trump är beredd att ställa Iran inför nya och allvarliga konsekvenser om inte alla orättvist fängslade amerikanska medborgare släpps fria och återbördas”, sa Vita huset i ett uttalande härom veckan.

▪▪ Texten uppdateras.