Äventyrsland beskrev samer som ”rest av en ras”

När Max Entin, 45, från Stockholm och hans familj var på Halmstads äventyrsland i juli såg han en beskrivande skylt om Norrland och samer som han reagerade starkt på.

– Jag blev paff, jag tänkte att någon inte kan ha läst ordentligt, säger han.

”Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras, som haft sin hemtvist på denna sida Ural. Enligt forskarna fanns samerna i vårt land så tidigt som ett halvt årtusende före vår tidsräkning”, står det på en skylt som beskriver Norrland på Halmstads äventyrsland.

När Max Entin och hans familj besökte äventyrslandet i juli blev han mållös över hur de beskrev samerna.

– Det är ju ett språk som verkligen hör historien till. Det är en sådan kontrast, det är ju inte någon som lagt en 30-talsbok i kopiatorn utan någon har ju skrivit ner det, säger han.

Max funderade över om någon annan hade reagerat på skylten tidigare och delade med sig av texten på Twitter.

– Ja jag gjorde ju det, men nu i efterhand tänker jag att jag kanske borde hört av mig till de ansvariga. Det är lätt att vara efterklok, säger han och fortsätter:

– Det är säkert en miss i hanteringen men då kan det ju vara trevligt om den försvinner.

”Ser inte så bra ut”

Stefan Mjellander på Halmstads äventyrsland säger att informationen som står på skyltarna är gammalt material.

– Jag vet inte vart informationen kommer ifrån. Några av slottsskyltarna har vi tagit från Wikipedia. Nu när jag läser det själv så ser det ju inte så bra ut. Det får vi ta och ändra. Vi stänger om två veckor men nästa säsong får vi uppdatera den skylten, säger han och fortsätter:

– Jag är inte själv så insatt i Lappland, Norrland och samer men de är ju vanliga svenskar. Jag förstår att någon har reagerat och blir irriterad.

”Benägen att hålla med”

Jenny Wik Karlsson, presskontakt på Svenska samernas riksförbund, SSR, säger att den här typen av texter inte är ovanligt men att hon utgår från att den som skrivit texten inte menar något ont.

– Jag är benägen att hålla med om att det låter lite 30-tal och beskriver samer som man gjorde förr, lite gåtfullt, mystiskt ”hittepå-folk”. Det blir lite plumpt och det känns som att man borde modernisera beskrivningen utifrån det vi vet idag, säger hon.

Publisert: