EU: Havremjölk får inte kallas för mjölk

avDennis Jörnmark Callstam

Foto: TT
Ett glas mjölk.

Soja- och tofu-baserade produkter får inte kallas för mejeriassocierade namn. Det slår EU-domstolen fast i ett nytt beslut, rapporterar BBC.

Produkter som är baserade på växter får inte säljas med hjälp av termer som ”mjölk”, ”grädde”, ”smör” eller ”ost”. Det har EU-domstolen beslutat, i ett tyskt fall kring företaget TofuTown.

De marknadsför produkter med namn som ”Soyatoo Tofu-smör” och ”Vegetarisk ost”. Men domstolen menar att kunderna blir vilseledda eftersom det inte framgår att produkterna inte kommer från djurriket.

– Den här typen av produkter har sålts mer och mer de senaste åren. Och det finns ett koncensus kring att konsumenter vet vad de köper, säger Katie Vickery, advokat, till BBC.

Därför, tror Vickery, har företag tänkt att de kan ”komma undan” tidigare lagstiftning. EU-domstolen slog redan i december 2013 fast att mejeri-termer endast får användas för produkter som kommer från djurmjölk.

”Tolkat lagen hårt”

Undantag finns för produkter som kokosmjölk, jordnötssmör och mandelmjölk. Men nu fastslås alltså att soja- och tofu-baserade produkter inte kommer undan.

– Det som är intressant i det här fallet är att domstolen har tolkat lagen väldigt hårt, säger Katie Vickery.

På längre sikt kan EU-kommissionen utöka antalet undantag, så att även soja- och tofuprodukter kan marknadsföras som mjölk och smör, skriver BBC. Det är upp till enskilda medlemsstaters domstolar att följa EU-domstolens beslut – och fallet i fråga kommer nu att återgå till domstolen i tyska Trier.

Svenska Djurens rätt konstaterar att ”mjölk bara är mjölk om det kommer från djur, enligt EU”.

”Undantagen är få och gäller till exempel inte soja, ris eller havre”, skriver de vidare i sitt uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Livsmedel