Dansk polis avråder unga män från att vistas på öppen gata

1 av 2 | Foto: DPA / IBL
Dansk polis varnar män i ålder 17 till 25 för att vistas utomhus i bland annat Nørrebro.
NYHETER

Sedan mitten av juni har det varit 18 gängrelaterade skottlossningar i Köpenhamn.

Och efter att tre män skjutits på 12 timmar i stadens centrala delar uppmanas unga män att vara vaksamma i vissa områden.

I Sverige följer Malmöpolisen utvecklingen i ärendet.

Två kriminella gäng ligger bakom flera skjutningar i Köpenhamn under sommaren. Men under det senaste dygnet har även oskyldiga drabbats. På tolv timmar sköts tre män i Köpenhamn, enbart en av dem hade gängtillhörighet, skriver Ekstrabladet.

Den danska polisen varnar nu män i åldern 17 till 25 för att vistas utomhus i områdena Nørrebro, Husum och Ryparken station, eftersom de då kan förväxlas med gängmedlemmar.

– När man är i samma åldersgrupp är det en risk att vara i området. För allmänheten som inte tillhör den åldersgruppen är det ingen större fara än att det uppenbarligen skjuts på offentliga platser, det finns en risk att träffas av misstag, säger polischef Jørgen Skov vid en presskonferens på lördagen.

– De går inte efter fäder och mödrar, men de går efter unga män. Och där finns en risk. En person i min ålder, som är över 50 år, är inte i riskzonen för att bli förväxlad med en gängmedlem, säger Skov.

”Inte sett sedan andra världskriget”

Polisens varning som gick ut på lördagsmorgonen har fått partiet Venstres rättspolitiske talespersone att reagera starkt. Preben Bang Henriksen anser att polisen måste kunna säkra unga mäns säkerhet.

– Inte sedan andra världskriget har vi sett ett sådant uttalande från polisen. Det är helt oacceptabelt och vi måste kräva en förklaring om de inte kan upprätthålla ordningen, säger Preben Bang Henriksen till BT.

Han anser att det är en fullkomligt galen utveckling som polisen måste få grepp om.

– Jag har inte hört något från Rikspolisstyrelsen att det är brist på arbetskraft eller lagar för att upprätthålla ordningen. Men om vi får ett sådant här meddelande så är det vår plikt som politiker att agera omedelbart, säger Henriksen.

Danmarks justitieminister Søren Pape har gjort ett skriftligt uttalande där han stödjer polisens insatser:

”Jag förväntar mig och vet att polisen gör allt de kan.”

18 skjutningar sedan 12 juni

Den 20 juli upprättade polisen en så kallad visitationszon som omfattade Nørrebro och Husum. I torsdags utökades det till att även omfatta Ryparken station.

Den senaste veckan har det varit fem skottlossningar i Nørrebro och i de nordvästra delarna av Köpenhamn. Sedan den 12 juni har det varit 18 skjutningar relaterade till gängkonflikter och två personer som verkar ha blivit skjutna av rena tillfälligheter: En 19-årig man som sköts i benet och en 17-åring som skjutits i foten.

Skjutningar och knivskärningar under sommaren i Köpenhamn har gjort att polisen ökat sin närvaro på gatorna och till helgen har extra personal kallats in.

Bara 20 minuter från Köpenhamn, i Malmö, följer polisen utvecklingen.

– Vår underrättelsetjänst pratar med den danska underrättelsetjänsten, så vi informerar varandra om vad som händer. Vi följer inte minst gängen som danskarna har problem med, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Köpenhamn