Misstroendeförklaring från Alliansen – detta har hänt
Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2017-07-26
Alliansen vill avsätta tre ministrar, efter it-skandalen på Transportstyrelsen.
– Det finns en majoritet för att avsätta de här ministrarna, och då måste de lämna regeringen med omedelbar verkan, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.
En källa uppger för Aftonbladet att regeringen överväger att lämna över makten till Alliansen fram till 2018.
- Krisen för Stefan Löfven efter it-skandalen på Transportstyrelsen nådde en ny nivå på onsdagsmorgonen. Med kort varsel kallade Alliansen till presskonferens, utan att uppge vad de tänkt tala om.
- Snart stod det klart att Anna Kinberg Batra (M) samt ledarna för Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna vill avsätta tre ministrar i regeringen, som man menar har brustit i ansvar kring it-skandalen på Transportstyrelsen.
- It-skandalen handlar om att känslig information läckt till utlandet i samband med att man lagt ut driften av sina it-system till dataföretaget IBM.
- Alliansens kritik handlar framförallt om bristande information inom regeringen – att man exempelvis inte tagit upp frågorna i regeringens säkerhetspolitiska råd.
- Stefan Löfven har uppgett att han inte kände till vad som skett förrän i januari i år.
Så funkar en misstroendeförklaring
De här ministrarna vill Alliansen avsätta
- Anna Johansson, den minister som är huvudansvarig för Transportstyrelsen. Hon har sagt att hon fick kännedom om bristerna i januari 2017. Alliansen menar att infrastrukturministern inte haft kontroll över verksamheten, inte hållit sig informerad om exempelvis att generaldirektören medveten brutit mot lagen, och därmed inte kunnat informera statsministern och riksdag om säkerhetsriskerna med att känslig information läckt till utlandet.
- Anders Ygeman, inrikesminister som ansvarar för säkerhetsfrågor och krisberedskap i regeringen. Alliansen menar att Ygeman borde ha meddelat ansvarigt statsråd (Anna Johansson), statsminister och riksdag när han fick information om it-skandalen på Transportstyrelsen i början av 2016, då Säpo inledde sin utredning.
- Peter Hultqvist, försvarsminister. Liksom Anders Ygeman informerades han när Säpo började utreda bristerna på Transportstyrelsen i januari 2016. Alliansen anser att Hultqvist brustit i ansvar genom att inte informera infrastrukturministern, statsministern och riksdagen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen.
SD stöder Alliansen
Misstroendevotumet innebär att riksdagen, som är stängd över sommaren, ser ut att kallas in från semestern.
För att talmannen ska kalla in riksdagen krävs 115 underskrifter. Alliansen har fler ledamöter än så.
– När de 115 underskrifterna är inskickade kommer jag att kalla till extra sammanträde, säger riksdagens talman Urban Ahlin till Aftonbladet.
Sverigedemokraterna stöder Alliansens misstroendeförklaring och Jimmie Åkesson har erbjudit hjälp att samla in underskrifterna.
– Jag har satt gruppledningen i arbete för att få tag i så många ledamöter de får tag på, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.
Källa: Regeringen överväger att avgå
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Tomas Eneroth rasar mot Alliansens beslut att väcka misstroendeförklaring.
– Det är ett extraordinärt och oseriöst agerande av Alliansen, säger Tomas Eneroth.
Stefan Löfven eller någon av ministrarna vars poster står på spel har inte uttalat sig.
En regeringskälla uppger för Aftonbladet att regeringen nu överväger att avgå för att låta Anna Kinberg Batra styra fram till valet 2018.
– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra eftersom Alliansen är mindre än de rödgröna. Dessutom blottas sprickan inom Alliansen i synen på SD vid ett sådant scenario, säger källan till Aftonbladet.
En källa inom Moderaterna uppger för Aftonbladet att Alliansen står redo att ta makten – exempelvis om Stefan Löfven skulle meddela att han vill att hela regeringen prövas, istället för de tre statsråden.
– Alla Allianspartier har förstått konsekvensen av beslutet, vi har surrat oss vid masten vid varandra och vi håller ihop, säger M-källan.
Är ni beredda att ta över makten då?
– Det blir ju konsekvensen. Om Stefan Löfven inte vill regera måste Alliansen ta ansvar.
Kan bli nyval
Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin konstaterar att ministrarna går mot ett avsked i regeringen, eftersom det finns en majoritet för att avsätta dem.
– Jag tycker att de hade en ganska övertygande argumentation i samtliga tre fall, säger Lena Mellin.
Statsminister Stefan Löfven står inför ett antal alternativ, säger Lena Mellin. Han kan ombilda regeringen och hoppas att missnöjet dämpas. Han kan låta ministrarna avgå frivilligt – eller utlysa nyval.
– Krisen har plötsligt blivit väldigt stor. Tre av regeringens ministrar står inför hotet att bli bortröstade från sina jobb, säger Lena Mellin.