Stora protester i London efter dödsmisshandel – flera poliser skadade

Uppdaterad 2017-06-27 | Publicerad 2017-06-26

Stora demonstrationer pågick på söndagskvällen i östra London efter det påstådda övervåldet mot en 25-årig svart man i samband med en poliskontroll.

Mannen dog senare på sjukhus men polisen tillbakavisar att man brukat övervåld.

Flera poliser skadades när demonstrationerna urartade uppger Sky News.

Natten till måndag pågick stora demonstrationer i området Forest Gate och stadsdelen Stratford mot polisens påstådda övervåld.

Protesterna gällde den påstådda dödsmisshandel av Edir Frederico Da Costa, en svart 25-årig småbarnsfar som stoppades vid en trafikkontroll den 15 juni i Newham i östra London.

Enligt demonstranterna ska polisen ha misshandlat Da Costa så pass illa att han dog på sjukhus drygt en vecka senare.

Bland annat ska polisen ha brutit hans nacke och åsamkat honom allvarliga huvudskador.

Da Costa familj beskriver hans skador som chockerande och han ska enligt dem ha dött av en skallfraktur samt en spräckt urinblåsa, uppger brittiska Metro.

Edir Frederico Da Costa

Höll upp ”Black Lives Matter”-skyltar

Protesterna inleddes vid 21-tiden med en tyst minut för Da Costa, och demonstranterna sågs hålla upp knutna nävar i luften och skanderade sen att de ville ha rättvisa, uppger Sky News.

Flera personer sågs hålla i skyltar med budskapet ”Black Lives Matter”, vilket syftar till den amerikanska medborgarrörelsen som riktat uppmärksamhet mot polisens våld mot svarta.

Demonstrationer urartade dock av okänd anledning och soptunnor sattes i brand och tegelstenar ska bland annat ha kastats mot poliserna.

Fyra poliser till sjukhus

Totalt skadades sex poliser, varav fyra fick föras till sjukhus med skall- och ansiktsskador.

Fyra personer greps även i samband med händelsen.

Ögonvittnet Cindy Wijaya, berättar för Sky News att boende hjälpte till att släcka bränderna.

– Det var skrämmande. Demonstranterna skapade kaos för sig själva och polisen, men de skadade inte några som bodde i området.

Använde både våld och gasspray

Påståendena om Da Costas skador har tillbakavisats av det oberoende organet IPCC, som hanterar utredningar av polisens arbete. Enligt dem var Da Costa nacke inte bruten och han hade heller inga ryggradsskador. Han ska heller inte haft några blödningar i hjärnan.

Enligt IPCC valde man att gå ut med informationen då de ”oroar sig över den snabba spridning av falsk och potentiellt uppviglande information” som spreds om Da Costas tillstånd, vilket de menar kan få ” väldigt allvarliga konsekvenser” uppger The Guardian.

Efter gripandet gick Londonpolisen ut och meddelade att Da Costa blivit sjuk, och att det förmodligen berodde på att han hade ”svalt en stor mängd droger”, uppger The Guardian.

Dock har det visat sig att polisen använde både våld och tårgas under gripandet.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln